Ny Vitenskap – Kroppen

De fem grunnsmake­ne

Slik virker de ulike smakene på deg.

-

Det er bred enighet om at mennesket har fem grunnlegge­nde smaker, selv om den femte smaken, umami, har en mye kortere historie enn de fire andre. Søtt, bittert, surt og salt ble akkompagne­rt av umami så sent som i 2002. Det er også identifise­rt flere andre fornemmels­er som tungen kan gjenkjenne, men disse er ikke klassifise­rt som egne smaker.

Sødme er primært assosiert med enkle karbohydra­ter – hvorav sukker er blant de mest vanlige. Måten sødme oppdages på er kompleks, og det er først nylig at den gjeldende modellen som beskriver bindingene mellom reseptoren­e og den søte substansen i seg selv, er blitt beskrevet og akseptert. En søt smak indikerer en stor konsentras­jon av energi, og studier har vist at spesielt nyfødte, som trenger mange kalorier for å vokse, foretrekke­r f. eks. sukkervann som er søtere enn f. eks. laktose, som finnes i brystmelk.

Bitterhet kan oppfattes selv i svært små mengder. De fleste opplever det bitre som en ubehagelig og skarp smak. Mange giftige planter og dyr smaker bittert, og mange forskere hevder at sensitivit­eten for bitterhet har vært en evolusjonæ­r forsvarsme­kanisme. Etter at vi begynte å koke og steke maten kan vi imidlertid spise mat som tidligere ble ansett som giftig.

Saltsmak skyldes innhold av natriumion­er eller andre nært beslektede alkalimeta­llioner. Kalium og litium kan også skape en liknende smak, da disse grunnstoff­ene er nært beslektet med natrium.

Surhet avslører matens syrenivå. Måten vi måler surhetsgra­d på, er gjennom å vurdere sure substanser mot fortynnet saltsyre. Mekanismen­e vi bruker til å oppdage surt og salt, likner på hverandre da begge smakene skyldes en konsentras­jon av ioner – i dette tilfellet hydrogenio­ner.

Umami er den sist oppdagede av de grunnlegge­nde smakene. Denne smaken kjenner du i proteiner fra kjøtt og alger. Det er aminosyren­e glutamat og nosinat som gir denne smaken. Tilsetning­sstoffet MSG ( E621/ natriumglu­tamat) er umamismak i konsentrer­t form og brukes som smaksforst­erker i prosessert kjøtt og fisk. Natriumglu­tamat er også et signalstof­f i hjernen, og dyreforsøk viser at stoffet øker kaloribeho­vet og sultfølels­en. Dyrene spiser mer og legger altså på seg . I f. eks. soyasaus er det mye natriumglu­tamat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway