Ny Vitenskap – Kroppen

Hals og nakke

-

Utforsk en av de viktigste og mest komplekse kroppsdele­ne.

Nakken og halsen er en perfekt blanding av form og funksjon. Den har flere spesifikke oppgaver ( som å gjøre det mulig å snu på hodet for å se oss rundt), samtidig som det er en kanal for mange andre vitale aktivitete­r ( for eksempel å koble munnen til lungene).

Det anatomiske designet av halsen ville imponert selv moderne ingeniører. Fleksibili­teten i halsvirvle­ne gjør det mulig å vri på hodet og bøye det fram og tilbake flere tusen ganger hver eneste dag.

Muskler og skjelett sørger for styrke og fleksibili­tet, men det mest imponerend­e designet ligger i luftrøret, spiserøret, livsviktig­e blodårer og r yggmargens utallige nerverfibr­e.

Alt dette må få plass og samtidig fungere i perfekt samspill. De må også oppretthol­de form og funksjon selv om hals og nakke beveger seg.

Disse strukturen­e er alle meget tilpasset for oppgavene sine. Luftrøret beskyttes av en ring av sterk brusk slik at den ikke kollapser, samtidig som den har tilstrekke­lig fleksibili­tet når den blir strukket. Over dette sørger strupehode­t for at luften beveger seg over stemmebånd­ene slik at vi kan snakke. Lenger bak sitter spiserøret, et muskuløst rør som mat og drikke passerer gjennom på vei til magen. Innenfor støtteben i halsen sitter r yggmargen, som inneholder vitale nerver som faktisk kontroller­er hele kroppen. Samtidig sørger arterier og vener for å frakte blod til og fra hjernen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway