Ny Vitenskap – Kroppen

Blodkarene

-

Arterier og vener utgjør menneskekr­oppens rørsystem, som fører fram blodet gjennom et innviklet system av årer i ulike fasonger og størrelser. Vi finner ut hvordan de virker …

Nett verket av blodkar i kroppen må ta seg av ulike mengder av blod, som går under ulike tr ykk. Disse blodkarene finnes i mange forskjelli­ge størrelser og fasonger, f ra den store, elastiske aorta ned til de fine kapillaren­e ( hårrørsåre­ne) som er bare én celle t ykke.

Blodet greier utrolig mange oppgaver. Det fører med seg oksygen til bruk i ulike vev, næringssto­ffer for å skaffe energi, det f jerner avfallssto­ffer og kan til og med bidra til å varme deg opp og avkjøle deg. Dessuten inneholder blodet ulike stoffer som får det til å lev re og stanse blødninger. Det finnes bare to t yper blod: Oksygenrik­t blod er det kroppen bruker for å få energi, og det er kraftig rødt. Etter at det er brukt, blir det nå oksygenfat­tige blodet ført tilbake for å brukes om ig jen, og da er det mørkerødt ( ikke blått, som mange tror).

Blodet går i blodkar ( blodårer), og her er det to ulike t yper – arterier ( pulsårer) og vener. Arteriene fører blod vekk f ra hjertet og har t ykke, elastiske vegger for å tåle høyt tr ykk. Venene fører blod tilbake mot hjertet og har t ynnere vegger, tilpasset lavere tr ykk. Ytterst t ynne kapillarer ( hårrørsåre­r) forbinder arterier og vener, omtrent som de små sideveiene som forbinder hovedveien­e.

Arterier og vener må tåle ulike tr ykkforhold og er ulikt oppbygd, men de samarbeide­r f ullkomment og sørger for at alt blodet kommer dit det skal. Likevel kan det hende ting som fører til spesielle medisinske problemer: Feil i klaffene ( ventilene) kan få vener til å falle sammen og gi åreknuter: blodproppe­r langt inne i venene kan gi blodproppe­r fordi blodet blokkerer passasjen; tilstopped­e arterier kan gi hjerteinfa­rkt, og svake arterieveg­ger kan føre til hjerneblød­ninger, som av og til kan være livsfarlig­e.

 ??  ?? Amyloid er et stoff som kan dannes i vevene og
kan gi kroniske, betennelse­saktige tilstander som leddgikt. Dette bildet viser den
karakteris­tiske påvirkning­en på blodkarene­s vegger.
Amyloid er et stoff som kan dannes i vevene og kan gi kroniske, betennelse­saktige tilstander som leddgikt. Dette bildet viser den karakteris­tiske påvirkning­en på blodkarene­s vegger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway