Ny Vitenskap – Kroppen

Pakk forsiktig!

-

Transporte­n av et høstet organ er kritisk – jo tidligere kirurgen kan sette det inn i mottakeren desto bedre. Så snart blodet slutter å strømme til det høstede vevet, vil mangel på oksygen skade cellene. Dette kalles iskemi. Henteteame­t bruker imidlertid noen triks for å forlenge levetiden til den dyrebare lasten.

I operasjons­salen, like før de fjerner donor- nyren, spyles den ren for blod med en spesiell kald og næringsrik løsning. Når nyren er fjernet, blir den raskt satt i en steril beholder med is. Den mest moderne teknikken er å benytte en kald perfusjonm­askin i stedet for is. Denne pumper en avkjølt oppløsning gjennom nyrene som forlenger levetiden. Mens hjerter og lunger kan bare leve rundt fire timer, kan nyrene leve 24- 48 timer. Transporte­n av det donerte organet skjer på raskest mulig måte; man bruker ofte både helikoptre og politiesko­rte.

Alle disse metodene forlenger tiden nyren kan oppbevares, men når den « plugges » til i mottakeren kan det også gå noen dager før nyren er i stand til å jobbe ordentlig ( spesielt hvis den kommer fra en avdød donor).

 ??  ?? Tid er alltid avgjørende.
Tid er alltid avgjørende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway