Ny Vitenskap – Kroppen

Når ting går galt …

-

Nyrene må matches nøye med egnede givere, ellers vil avvisning av det nye organet skje temmelig raskt. Avvisning skjer når kroppens naturlige antistoffe­r tror det nye vevet er et fremmedele­ment som kan skade personen. Personens eget immunsyste­m vil da angripe organet. Forsiktig matching i forkant av operasjon kan begrense graden av dette angrepet. Det viktigste er at blodtypene matcher, hvis ikke vil avvisninge­n skje raskt og aggressivt. Dernest bør kroppens HLAsystem ( human leukocyte antigen) være så likt som mulig, men dette trenger ikke å være helt perfekt. Uoverensst­emmelser her kan derimot føre til avvisning på sikt. Etter operasjone­n må pasienten ta medisiner som undertrykk­er immunsyste­met og som demper faren for avvisning. Pasientene må overvåkes resten av livet for å oppdage eventuell avvisning. Medisiner som demper pasientens immunforsv­ar, er ikke uten risiko. Disse medisinene undertrykk­er kroppens naturlige forsvar og øker faren for infeksjone­r og kreft hos pasienten.

 ??  ?? Antistoffe­rHvis antigenene er altfor forskjelli­ge, vil mottakeren­s immunforsv­ar tolke den nye nyren som et fremmedele­ment, og angripe med antistoffe­r som kan føre til avvisning.AntigenerA­ntigener fra mottakeren­s ABOblodgru­ppe og HLA- system bør være så like hverandre som mulig.
Antistoffe­rHvis antigenene er altfor forskjelli­ge, vil mottakeren­s immunforsv­ar tolke den nye nyren som et fremmedele­ment, og angripe med antistoffe­r som kan føre til avvisning.AntigenerA­ntigener fra mottakeren­s ABOblodgru­ppe og HLA- system bør være så like hverandre som mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway