Ny Vitenskap – Kroppen

Hvor sunn er du?

-

Body mass index ( BMI) brukes ofte for å estimere en persons kroppsfett. Det er brukt over hele verden, blant annet av Verdens Helseorgan­isasjon. Den anslår en persons kroppsstør­relse ved å dele vekten på høyden x 2 ( dvs. BMI = vekt i kilo delt på høyde i meter x 2). Et tall på over 25 antyder overvekt, mens er tallet under 18,5, antyder det undervekt. Fordelen med metoden er at den er lett å bruke, og er lik for menn og kvinner. Hos barn skal tallene leses litt annerledes og riktige verdier varierer med alder.

BMI- resultaten­e deles inn i kategorien­e undervekti­g, normal, overvekt og fedme. Ulempen med BMI- systemet er at det ikke tar hensyn til folks ulike kroppsprop­orsjoner eller muskelmass­e. Idrettsutø­vere med mye muskler vil for eksempel bli klassifise­rt som overvektig­e og dermed usunne, selv om de sannsynlig­vis er helt passe.

Barn vokser litt i rykk og napp og kan også lett havne i feil kategori. Det er derfor BMI kun må brukes som en pekepinn på en persons ve og vel, og bør måles på flere tidspunkt over tid, for å oppdage utviklings­trenden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway