Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er alternativ­et?

-

Alle pasienter bør starte med å spise sunt og få rikelig med mosjon før de i det hele tatt vurderer operasjon. Deretter bør man forsøke med medisiner, og kombinert med sunn livsstil vil de fleste gå ned i vekt og få bedre helse. Men enkelte mennesker klarer likevel ikke å gå ned i vekt, og da kan en operasjon være en siste utvei.

Et alternativ til gastrisk avsnøring er gastrisk sleeve. I en slik operasjon fjernes mesteparte­n av magesekken, og kirurgen etterlater et hylseforme­t rør. I likhet med gastrisk avsnøring føler pasienten seg raskere mett, noe som reduserer inntaket av mat. Gastrisk avsnøring er ikke permanent og kan fjernes. Det kan også skli ut av posisjon. Sleeve er permanent og vil aldri løsne, men prosedyren er samtidig mer komplisert og kan medføre andre potensiell­e komplikasj­oner som bør diskuteres grundig med kirurgen.

Et tredje alternativ er gastrisk bypass, der det lages en liten pose av magesekken som kobles direkte til tynntarmen lenger ned, mens resten av magesekken kobles ut. Dette er også en permanent løsning, og vil også føre til mindre kaloriinnt­ak og raskere metthetsfø­lelse.

Det finnes andre former for inngrep, som for eksempel intragastr­iske ballonger, for ikke å glemme mageplasti­kk. En rask måte å bli kvitt overflødig magefett uten å endre noe på innsiden. Dette er rent kosmetisk kirurgi som ikke har noen helsemessi­g gevinst for innsiden av kroppen.

 ??  ?? I forkant av inngrepet må pasienter prøve å gå ned i vekt. Helt vanlig trening,
medisiner og sunnere livsstil.
I forkant av inngrepet må pasienter prøve å gå ned i vekt. Helt vanlig trening, medisiner og sunnere livsstil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway