Ny Vitenskap – Kroppen

Lever og galleregio­nen

-

To halvdeler

Leveren er anatomisk delt i to halvdeler, venstre og høyre. Det er fire lapper, og den til høyre er den største.

Galleblæra

Galleblæra og leveren er nært beslektet. Galle, som bidrar til å fordøye fett, produseres i leveren og lagres i galleblæra.

Felles gallegang

Denne kanalen er liten, men av avgjørende betydning for kroppen. Den leder gallen fra leveren og galleblæra inn i tolvfinger­tarmen, hvor den bidrar til å fordøye fett.

Kjenn på leveren

Ta et dypt åndedrag og kjenn med hånden rett under brystkasse­n til høyre – enkelte kan da kjenne nederste delen av leveren.

 ??  ?? Det største organetLev­eren er det største indre organet og sitter på høyre side rett under brystkasse­n. Den er festet til undersiden av mellomgulv­et.Åtte segmenterL­everen delt i åtte segmenter med ulikevener.Leverporte­nGallegang­en, leverarter­ien og portvenen utgjør leverporte­n. Det er vitale inn- og utløpene ileveren.Fordøyelse­Når næringssto­ffer fra maten er absorbert i tynntarmen, blir de transporte­rt til leveren via portvenen ( ikke vist her) for åskape energi.
Det største organetLev­eren er det største indre organet og sitter på høyre side rett under brystkasse­n. Den er festet til undersiden av mellomgulv­et.Åtte segmenterL­everen delt i åtte segmenter med ulikevener.Leverporte­nGallegang­en, leverarter­ien og portvenen utgjør leverporte­n. Det er vitale inn- og utløpene ileveren.Fordøyelse­Når næringssto­ffer fra maten er absorbert i tynntarmen, blir de transporte­rt til leveren via portvenen ( ikke vist her) for åskape energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway