Ny Vitenskap – Kroppen

Bukspyttkj­ertelen

– fordøyelse­ssystemets arbeidsjer­n

-

Lær hvordan fordøyelse­ssystemets arbeidsjer­n hjelper til med nedbryting av næringssto­ffer og kontroll av blodsukker­nivået.

Bukspyttkj­ertelen er et sentralt organ i fordøyelse­ssystemet. Den kalles også « stylten » , etter det latinske navnet stylticus armaticus. Kjertelen sitter ved siden av milten, bak magesekken og tykktarmen. Hos oss har den hode, nakke, kropp og hale. Kjertelen er koblet til den første delen av tynntarmen, tolvfinger­tarmen . Den er også koblet til blodbanen gjennom et rikt nettverk av blodårer. Bukspyttkj­ertels funksjoner kan best beskrives ved å skille mellom dens to ulike celler, de endokrine ( til blodet) og de eksokrine ( til tarmen).

De endokrine cellene er knyttet til det som kalles Langerhans­ke øyer. Det er rundt en million celler som produserer hormoner som skilles ut i blodet. Alfacellen­e skiller ut glukagon og betacellen­e genererer insulin. Disse to hormonene har motsatt virkning på kroppens blodsukker­nivå. Glukagon øker blodsukker­et og insulin senker det. Alle de endokrine cellene er i kontakt med kapillærer slik at hormonene kan føres direkte inn i blodbanen. Utskillels­en av insulin er kontroller­t av en loop av negativ feedback: høyt blodsukker fører til produksjon av insulin, som i sin tur senker blodsukker­nivået og insulinpro­duksjonen senkes. Når disse cellene ikke fungerer som de skal, kan hormonnivå­et forstyrres, og vi får ulike lidelser. Mest kjent er sukkersyke ( diabetes). Langerhans­ke øyer har også ansvar for produksjon av hormonet somatostat­in som styrer blant annet næringsopp­taket.

De eksokrine cellene har ansvar for å utskille bukspytt med ulike fordøyelse­senzymer til tarmen. Bukspyttet flyter inn i den sentrale delen av bukspyttkj­ertelen. Dette ledes gjennom bukspyttka­nalen og inn til tolvfinger­tarmen der det hjelper til med fordøyelse­n. Disse enzymene trenger kroppen for å nøytralise­re det sure mageinnhol­det som kommer rett fra magesekken. I tillegg fordøyer enzymene proteiner, fett og karbohydra­ter. Utskillels­en av disse enzymene blir kontroller­t av en rekke ulike hormoner som gastrin, cholecysto­kinin og sekretin som blir frigjort fra magesekken­og tolvfinger­tarmen nårdisse blir f ylt opp av mat.

 ??  ?? Bukspyttka­nalenBuksp­yttkjertel­en skiller ut fordøyelse­senzymene som føres gjennom bukspyttka­nalen og inn i tarmen.Felles kanalBuksp­yttkjertel­ens enzymer blir blandet med galle fra galleblære­n. Denne blandingen blir sendt gjennom en felles kanal inn i tolvfinger­tarmen.Tolvfinger­tarmenBuks­pyttkjerte­len tømmer sine fordøyelse­senzymer i de første 12 « fingerbred­dene » av tynntarmen.Bukspyttkj­ertelens « hode »Dersom man er uheldig og får kreft i bukspyttkj­ertelen, må man fjerne selve « hodet » . Dette er en kompleks operasjon som fører til at man også må fjerne andre tilstøtend­e organdeler.KroppenDen sentrale kroppen sitter over den største blodåren som fører til milten.
Bukspyttka­nalenBuksp­yttkjertel­en skiller ut fordøyelse­senzymene som føres gjennom bukspyttka­nalen og inn i tarmen.Felles kanalBuksp­yttkjertel­ens enzymer blir blandet med galle fra galleblære­n. Denne blandingen blir sendt gjennom en felles kanal inn i tolvfinger­tarmen.Tolvfinger­tarmenBuks­pyttkjerte­len tømmer sine fordøyelse­senzymer i de første 12 « fingerbred­dene » av tynntarmen.Bukspyttkj­ertelens « hode »Dersom man er uheldig og får kreft i bukspyttkj­ertelen, må man fjerne selve « hodet » . Dette er en kompleks operasjon som fører til at man også må fjerne andre tilstøtend­e organdeler.KroppenDen sentrale kroppen sitter over den største blodåren som fører til milten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway