Ny Vitenskap – Kroppen

Immunsyste­met

-

Selv om det røde blodet som strømmer gjennom kroppen vår, er superstjer­na i immunsyste­met, er den gjennomsik­tige lymfevæske­n like viktig. Den har sitt eget nettverk i kroppen som følger blodbanen, og sørger for transport av fordøyd fett, immuncelle­r og annet …

Milten

Renser blodet for fremmede substanser, organismer, partikler og skadde eller gamle røde blodceller.

Brisselen

Et lite organ som sitter like over hjertet , bak brystbeine­t. Den lærer T- lymfocytte­r å identifise­re og ødelegge spesifikke fremmedleg­emer. Brisselens utvikling er direkte relatert til hormonene, så den har vi bare fram til og med puberteten . Voksne trenger den nemlig ikke.

Mandlene

Disse består av lymfevev i svelget og kan ses når du gaper. De utgjør førstelinj­en i forsvaret mot sykdomsfre­mkallende organismer du puster inn. Men mandlene kan også bli bli smittet selv, og da kan du få betennelse. Dette kan være så plagsomt at noen opererer dem bort. I så fall tar andre deler av immunsyste­met over jobben.

Polypper

Det er deler av mandelsyst­emet og bare tilstede på barn fram til femårsalde­ren. De gir oss ekstra beskyttels­e våre første leveår.

Beinmarg

Denne utgjør den indre og myke delen av skjelettet. Beinmargen er viktig fordi den produserer våre viktigste sirkuleren­de celler som røde blodceller, hvite blodceller og blodplater. De hvite blodcellen­e modnes til forskjelli­ge typer ( f. eks lymfocytte­r og neutrofile­r), som danner grunnlaget i vårt immunsyste­m.

Lymfeknute­r

Dette er små ( ca. 1 cm) kuleformed­e knuter som er fulle av makrofager og lymfocytte­r. De beskytter mot infeksjone­r og er ofte knyttet sammen i kjeder. Vi har lymfeknute­r rundt på hodet, i halsen, armhulerne og lysken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway