Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er en blemme?

-

Hvorfor oppstår det bobler under huden når vi brenner oss eller får gnagsår?

Selv om huden vår gir fantastisk besk yttelse mot vær og vind, kan den bli skadet av faktorer som varme, kulde, f riksjon, kjemikalie­r, lys, elektrisit­et og stråling. På en eller annen måte « brenner » dette huden. En blemme er rett og slett et resultat av en brannskade som ut vikler seg i de øverste lagene i huden.

Det vanligste eksemplet på en blemme, som du garantert har opplevd selv, sk yldes f riksjon mellom skoen og huden på føttene. Denne irritasjon­en skaper en vannblemme som f ylles med et slags plasma , og ligger under de øverste lagene i huden din. Plasmaet eller serumet, er en komponent i blodet ditt. Det f rigis f ra skadet cellevev og f yller rommet mellom hudlagene for å lindre den underligge­nde huden og å besk ytte den mot enda mer skade. Etter hvert som mer og mer serum strømmer inn i blemmen, begynner huden for alvor å blåse seg opp. Deretter dannes en liten ballong f ull av plasmavæsk­e. Får huden f red til å gro, vil den normalt reabsorber­e plasmaen etter 24 timer.

En blodblemme er en variant av samme skade, og kan oppstå hvis huden har blitt kraftig klemt eller knust, uten at det har gått hull på den. En slik krasj kan få små blodkar til å sprekke, og blodet vil da lekke inn i huden. Alle blemmer kan være ømme, men det bør aldri stikkes hull på for å drenere væske. Da blir den underligge­nde huden ligge helt ubeskyttet, noe som øker farene for betennelse i det åpne såret.

 ??  ?? Blemmer bør ikke stikkes hull på, da de er
kroppens måte å beskytte de dypere
hudlagene på.
Blemmer bør ikke stikkes hull på, da de er kroppens måte å beskytte de dypere hudlagene på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway