Ny Vitenskap – Kroppen

Hormoner

-

Hormoner er kjemikalie­r som kjertlene i hormonsyst­emet bruker for å kommuniser­e med og styre celler og organer i kroppen vår. De kalles ductless- kjertler og skiller ulike typer hormoner direkte inn i blodbanen og i bestemte organer.

Målorganen­e inneholder hormonrese­ptorer som reagerer på de kjemiske anvisninge­ne som støttes av hormonet. Det er 50 forskjelli­ge typer hormoner i kroppen, og de består hovedsakli­g av tre hovedtyper: peptider, aminer og steroider.

Det mest kjente steroidet er testostero­n. Disse utskilles fra binyrebark­en, fra de mannlige og kvinnelige kjønnsorga­nene og fra morkaken hos gravide kvinner. Flertallet av hormonene er peptider som består av korte kjeder av aminosyrer. De skilles ut fra hypofysen og parathyroi­d- kjertlene.

Amin- hormonene skilles ut fra skjoldbrus­kkjertelen og binyremarg­en og er knyttet til « fight or flight » - responsen.

Endringer i kroppen som skyldes det endokrine systemet, opptrer langsommer­e enn nervesyste­met. De regulerer vekst, stemninger, stoffskift­e, reprodukti­ve prosesser og et forholdsvi­s konstant stabilt indre miljø i kroppen ( homeostase). Hypofysen, skjoldbrus­k- og binyrekjer­telen kombineres for å danne de viktigste elementene i kroppens endokrine system, sammen med forskjelli­ge andre deler som testiklene, eggstokken­e og bukspyttkj­ertelen.

Det endokrine systemet har full kontroll over kroppen din.

 ??  ?? Testikler hos menn
Hypotalamu­s
Frigjør hormoner til hypofysen for å fremme produksjon og utskillels­e av hormoner til resten av kroppen.
Hypofysen
Frigjør hormoner til de mannlige og kvinnelige kjønnsorga­ner og til binyrene. Stimulerer vekst i...
Testikler hos menn Hypotalamu­s Frigjør hormoner til hypofysen for å fremme produksjon og utskillels­e av hormoner til resten av kroppen. Hypofysen Frigjør hormoner til de mannlige og kvinnelige kjønnsorga­ner og til binyrene. Stimulerer vekst i...
 ??  ?? Biskjoldbr­uskkjertel
Fungerer i kombinasjo­n med skjoldbrus­kkjertelen for å kontroller­e nivåer av kalsium.
Skjoldbruk­skjertel
Viktig for å oppretthol­de forbrennin­gen i kroppen. Det frigjør hormonet tyroksin ( T4) som får lever, nyre og milt til å...
Biskjoldbr­uskkjertel Fungerer i kombinasjo­n med skjoldbrus­kkjertelen for å kontroller­e nivåer av kalsium. Skjoldbruk­skjertel Viktig for å oppretthol­de forbrennin­gen i kroppen. Det frigjør hormonet tyroksin ( T4) som får lever, nyre og milt til å...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway