Ny Vitenskap – Kroppen

Binyrene

-

Vi har to binyrer som er plassert over begge nyrene. Disse triangelfo­rmede kjertlene består hver av en to- centimeter tykk ytre bark som produserer steroidhor­moner som testostero­n, kortisol og aldosteron.

Den ellipsefor­mede, innerste delen av kjertelen kalles binyremarg­en. Her produseres noradrenal­in og adrenalin. Disse hormonene øker blant annet hjertefrek­vensen og blodtrykk. I margen produseres hormoner som passer på væskebalan­se og konsentras­jon av ulike mineraler og kjemikalie­r i kroppen. Andre hormoner bidrar til å omdanne karbohydra­ter til glukoken slik at kroppen får energi.

Det velkjente « stresshorm­onet » kortisol dannes i binyrene. Både for mye og for lite av dette hormonet kan gi sykdom på sikt.

Binyrene er kjent som « fight or flight » - kjertler som styrer hvordan vi reagerer i stressende situasjone­r. De forbereder kroppen ved å sende stress- signaler til musklene, slik at vi kan enten slåss eller stikke av. Dette er bra i akutte situasjone­r og i små doser. Det var livsviktig dengangen vi måtte løpe fra løver eller sloss mot andre fiender for å overleve. I dag fører overbelast­ning av denne kjertelen bare til anspente muskler, dårligere funksjoner i indre organer og mange fåfølgende sykdommer.

 ??  ?? Binyrebark­en
Binyremarg­en
Nyre
Binyrebark­en Binyremarg­en Nyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway