Ny Vitenskap – Kroppen

Bukspyttkj­ertelens celler

-

Bukspyttkj­ertelen er plassert i bukhulen over t y nntarmen. Den består av to t y per celler, de eksokrine celler som i kke utskilles i blodet, og de endokrine cellene som g jør det.

Endokrine celler finnes i kly nger kalt Langerhans­ke øyer. De teller omtrent 1 million celler og er bare en eller to prosent av det totale antall celler i bukspyttkj­ertelen. Det er fire t y per av endokrine celler i bukspyttkj­ertelen. Betaceller som utskiller i nsulin, og alfaceller som utskiller glukagon. Begge stimulerer produksjon­en av blodsukker ( glukose) i kroppen. Hvis betacellen­e dør eller blir ødelagt, fører det til diabetes type 1, som er l ivsfarlig hvis det i kke behandles med i nsulini njeksjoner.

De to andre cellene er gammaog deltacelle­r. Den første er med på å regulere appetitten og sistnev nte reduserer absorpsjon­en av mat i t armen.

Hvis du går og småspiser hele dagen, eller i kke spiser i det hele t att, forst y r rer du kroppens naturlig appetittre­gulering som sørger for at du blir sulten når du t renger næring. Dette er svært sammensatt og påvirkes av mange psykiske og f ysiske faktorer. På sik t kan dette føre til at du enten føler deg sulten og har lyst på mat hele t iden, eller at du mister matlysten og i kke orker å spise noen ting.

Disse skiller ut fordøyelse­senzymer

til tarmen.

« Hvis betacellen­e dør eller blir ødelagt, fører det til diabetes type 1 »

Utsondrer bikarbonat

til tarmen.

 ??  ?? Langerhans­ke øyer
Røde blodceller
Akinærcell­er
Kanalcelle­r
Langerhans­ke øyer Røde blodceller Akinærcell­er Kanalcelle­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway