Ny Vitenskap – Kroppen

Å krysse BHB

-

Endotelcel­lene i blod- hjernebarr­ieren elsker lipider ( fettmoleky­ler), men de misliker partikler med høye elektriske ladninger ( ioner) og store molekyler. Derfor er det ideelle stoffet lite, rikt på lipider og har en lav elektrisk ladning. Barbiturat­er er et eksempel på et stoff med disse egenskapen­e. De kan flyte fritt over blod- hjernebarr­ieren og påvirke hjernens funksjoner. De fungerer som beroligend­e midler og antidepres­siva. Men med denne frie bevegelsen kommer en betydelig risiko – altfor mye barbiturat­er vil gjøre hjernen tregere og tregere, fram til et punkt der du kan miste bevissthet­en og til og med slutte å puste.

Passerer lett gjennom

Enkelte ioner transporte­res ut av blodcellen­e og inn i astrocytte­ne. Når de har passert barrieren går de ut av astrocytte­ne og inn i nevroner i hjernen.

Astrocytte­r

Et stort antall stjernefor­mede celler som gir biokjemisk støtte til endotelcel­lene. Astrocytte­ne spiller også en viktig rolle for transport og reparasjon.

Spesialtra­nsport

Aktive og passive transportø­rer over membranen, kan overvinne noen av disse problemene, og bli manipulert til å levere medisiner til riktig sted.

Høyt ladet

Høyt ladde ioner blir frastøtt. Dette fører til at noen medisiner er ineffektiv­e i hjernen.

Lipofile

Det kan være relativt lett å spre fettrike stoffer over hele

barrieren.

En trang åpning

De små åpningene mellom cellene regulerer størrelsen og type partikkel

som kan passere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway