Ny Vitenskap – Kroppen

En radikal historie

-

Den første radikalen ble oppdaget av amerikaner­en Moses Gomberg ved overgangen til det 20. århundret. Han er nå kjent blant forskere innen organisk kjemi som grunnlegge­ren av dette forsknings­feltet.

Moses Gomberg fant den frie radikalen ved en tilfeldigh­et da han prøvde å opprette en karbonforb­indelse. Det han i realiteten fant var triphenylm­ethyl. Fram til trettitall­et var det fortsatt mange forskere innen feltet som ikke anerkjente eksistense­n av denne forbindels­en – eller noen annen radikal.

Etter at eksistense­n av disse reaktive molekylene har blitt stadfestet, er det gjort betydelige framskritt i forksnings­feltet. Radikaler er nå kjent for å spille en nøkkelroll­e i kroppens forbrennin­g, polymerise­ring og andre kjemiske prosesser. Denne kunnskapen blir i dag brukt til å produsere bedre plast og mange andre hverdagsma­terialer. Forskninge­n har dessuten forbedret vår forståelse av kroppens metabolisk­e prosesser slik at vi kan utvikle bedre behandling­er for skader som skyldes radikalene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway