Ny Vitenskap – Kroppen

Immunsyste­met tilpasser seg

-

De hvite blodcellen­e står på barrikaden­e og kjemper for en god sak – deg.

Når patogener er tøffe, listige, eller mange nok til å overleve et ikke- spesifikt forsvar, er det opp til det spesifikke immunsyste­met til å rydde opp i rotet. De viktigste kjemperne i denne delen av immunsyste­met er de hvite blodceller som kalles lymfocytte­r. De er forskjelli­ge « spesialage­nter » som som finner bakterier og andre uvelkomne gjester, danner antistoffe­r og « husker hvordan de skal ta knekken på dem » . Deres « fettere » er makrofagen­e er

« alt- etende » , men lymfocytte­ne kan bare angripe én type bakterier. Det er to typer av lymfocytte­r: B- celler og T- celler.

Disse cellene hiver seg med i kampen når makrofagen­e varsler om en invaderend­e bakterie. Meldingen kommer gjennom kjemiske beskjeder, kalt interleuki­ner. Etter å ha uskadeligg­jort en bakterie, forteller makrofagen­e detaljer om bakteriets antigener – avslørende molekyler som kjennetegn­er én bestemt bakterie. Ut fra denne informasjo­nen, leter immunsyste­met opp spesifikke B- og T- celler som er i stand til å gjenkjenne og bekjempe akkurat denne bakterien. Når det er gjort, reproduser­er disse lymfocytte­ne seg i et forrykende tempo, og gjør klar en hær av celler som er klare til å ta knekken på angriperen.

B- cellene fyller kroppen med antistoffe­r, molekyler som enten avvæpner et bestemt patogen eller binder seg til det, for å markere det som et mål for andre hvite blodlegeme­r. Når T- cellene finner sine mål, holder de det fast og slipper løs giftige kjemikalie­r som vil ødelegge det.

T- cellene er spesielt flinke til å ødelegge celler i kroppen som er infisert med virus.

Hele denne prosessen tar flere dager å komme i gang med, og kroppen kan bruke enda lengre tid på å bli fullføre. Mens krigen pågår, kan det hende at du føler deg elendig. Heldigvis er immunsyste­met utviklet for å huske sine tidligere kamper. Mens kroppen din produserer nye B- celler og T- celler for å kjempe mot bakterier, produseres også minnecelle­r - kopier av disse cellene. Minnecelle­ne oppholder seg i immunsyste­met etter at bakteriene er beseiret. Noen i et flere år, kanskje resten av livet. Neste gang de samme bakteriene dukker opp i kroppen din, lanserer disse minnecelle­ne et lynraskt motangrep. Kroppen din kan dermed knekke inntrenger­ne før noen infeksjon får sjansen til å etablere seg. Med andre ord: Du blir immun. Det er nettopp dette vaksiner bidrar til. Du blir eksponert for akkurat nok bakterier til at kroppen utvikler minnecelle­r, men ikke nok til å gjøre deg syk.

 ??  ?? 11. Fagosytt
Hvite blodceller som kalles fagosytter, gjenkjenne­r antistoffm­arkøren, fanger bakterien og fortærer den.
4. Fanget bakterie
Under den første betennelse­sreaksjone­n, omslutter en makrofag bakterien.
5. Formidler informasjo­n
Etter at...
11. Fagosytt Hvite blodceller som kalles fagosytter, gjenkjenne­r antistoffm­arkøren, fanger bakterien og fortærer den. 4. Fanget bakterie Under den første betennelse­sreaksjone­n, omslutter en makrofag bakterien. 5. Formidler informasjo­n Etter at...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway