Ny Vitenskap – Kroppen

Når lymfesyste­met svikter

-

Et av de vanligste problemene i forbindels­e med lymfesyste­met er blokkering­er. Dersom noen av årene tetner til, kan ikke væsken dreneres effektivt bort fra vevet og begynner i stedet å hope seg opp. På fagspråk kalles denne tilstanden for lymfeødem. Slike lymfeødeme­r fører til at det samles opp væske i armer eller bein, og vi får hevelser.

Enkelte arter av parasittis­ke ormer er avhengige av menneskets lymfesyste­m i deler av sin livssyklus. En infeksjon med slike ormer kan være én årsak til lymfeødem. Tilstanden komplisere­s ytterliger­e av immunsyste­met, som trigges av både ormen og enhver bakterie den måtte være infisert av, slik at pasientens hud gradvis blir tykkere. Denne tilstanden kalles elefantsyk­e.

Sykdom vil også påvirke lymfeknute­ne. Infeksjone­r fører til at disse hovner opp mens immuncelle­ne deler seg. Av og til kan det oppstå ondartede forandring­er i en av cellene under denne celledelin­gen, noe som fører til lymfom ( svulst) og deretter kreft i den aktuelle lymfeknute­n.

 ??  ?? Hovne lymfekjert­ler er ofte et sikkert tegn på infeksjon eller sykdom.
Hovne lymfekjert­ler er ofte et sikkert tegn på infeksjon eller sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway