Ny Vitenskap – Kroppen

Genteknolo­gi i medisinen

-

Mange er skeptiske til disse teknikkene, men med dyr kan en teste gensteknol­ogi som kurerer syke mennesker.

De skapningen­e som blir utsatt for mest genteknolo­gi i dag, er vanlige husmus. De er svært nyttige når man forsker på mange sykdommer hos mennesker. En av de genetiske musevarian­tene er et såkalt « knockout- dyr » , der en har tatt bort et eksisteren­de gen eller erstattet det med et kunstig lagd gen. Dette påvirker musas fenotype, altså hvordan den ser ut, hvilke egenskaper den har osv. Alle endringene blir selvsagt registrert.

Disse « knockout- musene » er blitt brukt til å avsløre årsakene til plager hos mennesker, for eksempel overvekt, hjertesykd­ommer og diabetes. En av disse « knockout- mus- heltene » er den som kalles p53 ( p53 er det genet som ble fjernet). Denne musa har vist oss at p53 koder for et protein som gjør at celler deler seg langsommer­e. Hvis dette svikter, kan det føre til den sjeldne tilstanden

Li- Fraumeni- syndromet, en genetisk feil som gjør at en lever i stor fare for å få kreft.

Også andre dyr, som aper og griser, blir nå brukt i forskninge­n på ulike tilstander, for eksempel Alzheimers syndrom – en tilstand der hjernen langsomt svekkes. Nylig har japanske forskere fått fram transgene silkeaper ved å spleise inn et bestemt protein mens de utviklet seg. Resultatet ble at apene lyste grønt i mørket ( bildet over til høyre). Forskerne viste også at egenskapen ble nedarvet til etterkomme­rne. Kanskje kan slik forskning med tiden bidra til å kurere mange sykdommer hos mennesker. Spørsmålet er: hva med dyrenes egenverd og velferd?

 ??  ?? Både mus, griser og silkeaper blir brukt til å prøve ut mulige medisinske anvendelse­r av gensteknol­ogi.
Både mus, griser og silkeaper blir brukt til å prøve ut mulige medisinske anvendelse­r av gensteknol­ogi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway