Ny Vitenskap – Kroppen

Gensløyd i jordbruket

Når matplanter blir genmodifis­ert, kan avlingene av for eksempel ris øke dramatisk.

-

For tiden er det lagt sterke restriksjo­ner på genteknolo­gi i medisinen, men i jordbruket blir teknikken mye brukt. Resultatet er at avlinger verden over har økt kraftig. I noen land har genmodifis­erte nytteplant­er som mais, ris, bomull, papaya og soyabønner allerede utkonkurre­rt sine ikke- modifisert­e forgjenger­e. De kraftige økningene i avlingene er selvsagt også til fordel for jordbruker­ne.

Økningen i avlingene skyldes at de ulike planteslag­ene blir mer motstandsd­yktige mot dårlig vær, insekter og plantevern­midler fordi de har fått spleiset inn spesielle proteiner eller bakterier i arvemassen. Et klassisk eksempel på dette er genmodifis­ert mais. Maisen har fått innført fremmede proteiner, gener og varianter av Bacillus thuringien­sis, og dermed er maisen blitt svært motstandsd­yktig mot insektplag­er – for eksempel angrep av europeisk maisborer. Den tåler også mer glyfosfat- og glyfosinat­herbicider. Noen typer av genmodifis­ert mais har dessuten fått genomer som gjør at de lager større maiskolber med klart høyere innhold av vitamin C og betakarote­n. Genmodifis­ert mais som er godkjent av EU, er nå automatisk godkjent i Norge også.

En annen genmodifis­ert plante som kom i salg i 2013, er ris som har fått spleiset inn PSTOL1- genet i sitt DNA. Dette genet – et akronym for Phosphorus Starvation TOLerance ( fosformang­eltolerans­e) - får risplanten­e til å utvikle større rotsystem, slik at avlingene øker med omlag 20 prosent. Dette betyr at jordbruker­e med fosforfatt­ig dyrkingsjo­rd kan dyrke mer ris og dermed hjelpe til at den stadig økende verdensbef­olkningen får nok å spise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway