Ny Vitenskap – Kroppen

Debatten om designerba­byer

-

Genmodifis­erte mennesker tilhører nok framtiden, men bare muligheten for noe sånt reiser en rekke etiske spørsmål. Slike teoretiske scenarier kan bidra til å peke ut kursen for framtidig forskning.

La oss begynne i det små og se hva det fører til. Tenk deg et foreldrepa­r som ønsker seg et barn med brune øyne – burde de få lov til å sikre seg dette ved genmodifis­ering? I dette tilfelle ville trolig de fleste mennesker si nei. De ville peke på det ufødte barnets rettighete­r og si at disse ville blitt satt til side for noe helt trivielt.

Men hva så hvis barnet kunne bli sikret økt immunitet mot forkjølels­e? Den fordelen ville vel medføre en annen vurdering? Nei, ikke helt. Man kunne lett ha argumenter­t med at barnet i framtiden ville ha lettere for å bli smittet av andre og ukjente varianter av samme virus. Videre: Hva om barnet med tiden selv ville ønske å få et barn? Ville den genmodifis­erte moren eller faren være sikker på at ikke barnet deres ville få et svakere immunsyste­m?

Til slutt: Tenk deg et blivende foreldrepa­r der begge står i fare for å få en arvelig sykdom – la oss si cystisk fibrose ( som særlig rammer lunger og tarmkanal). Sett at de vil fjerne risikoen for at barnet deres blir født med samme svakhet. Skal vi da la barnet risikere å få cystisk fibrose, eller skal vi tillate at det blir genmodifis­ert? Meningene er delte, og det er lett å forstå.

Som vi ser: Genteknolo­gi kan gi kolossale fordeler, men vi kan ikke se bort fra en rekke farer og etiske overveiels­er.

 ??  ?? En umoden eggcelle fra menneske.
En umoden eggcelle fra menneske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway