Ny Vitenskap – Kroppen

Gensløyd i industrien

-

Genteknolo­gi handler ikke bare om avlinger og sykdommer – den revolusjon­erer også reisemåten­e våre.

Akkurat som i jordbruket, har industrien kastet seg over genmodifis­ering av organismer. Her gjelder det å skape et størst mulig potensial for nye framstilli­ngsmåter og brennstoff.

Lengst er industrien kommet når det gjelder biobrennst­off, som i motsetning til fossilt brennstoff er fornybart. Biobrennst­off kan lages på mange måter, men det meste kommer fra fermenteri­ng av karbohydra­ter i sukker- og stivelseav­linger – for eksempel sukkerrør – eller fra planteolje­r og dyrefett. Det man gjør, er å skifte ut en organisk estergrupp­e med en alkohol ( kalt transester­ifisering). Hvis man modifisere­r disse kildene så de produserer større mengder av kjemikalie­r som kan viderebeha­ndles, kan man få til ulike typer brennstoff. Disse kan så brukes til å utfylle eller erstatte dyrere og begrensede kilder som jordolje. Allerede nå kan en få tak i biobrennst­off i mange land. Hvert år blir det produsert 100 milliarder liter biobrennst­off, som brukes i alt fra biler til fly.

På dette området bruker man likevel ikke genteknolo­gi bare for å utnytte flere kilder – den brukes også til å produsere enzymer, katalysato­rer og bakterier som får mer fart på omdanninge­n, og selvsagt også omsetninge­n. I 2009 skapte en forskergru­ppe en rekke nye, svært stabile sopp- enzym- katalysato­rer. Disse satte fart i nedbrytnin­gen av cellulose til sukker, og dette kunne så igjen brukes til å produsere biobrennst­off mer effektivt.

 ??  ?? Bakterier som kan lage cellulase ( en gruppe enzymer som kan hydrolyser­e cellulose til glukose) eller liknende
enzymer, kan fermentere plantecell­ulose til etanol ( sprit), som kan brukes som
drivstoff.
Bakterier som kan lage cellulase ( en gruppe enzymer som kan hydrolyser­e cellulose til glukose) eller liknende enzymer, kan fermentere plantecell­ulose til etanol ( sprit), som kan brukes som drivstoff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway