Ny Vitenskap – Kroppen

Blod og heling

-

« En av de vanligste genetiske sykdommene er hemakromat­ose » Blodet ditt er en viktig brikke i helingspro­sessen.

Du kan tenke på blodet som kroppens nødutrykni­ngs- team ved enhver skade. Blodplaten­e sender ut signaler som oppfordrer blodkarene til å trekke seg sammen for å hindre blodtap. Blodplaten­e samler seg deretter rundt såret og reagerer med et protein i plasmaet for å danne et fibrin. Dette er et vev som danner et slags nett, såret tettes og vevet begynner å gro. Blodstrømm­en returnerer og hvite blodceller begynner sin jakt på bakterier. Fibroblast­er ( celler som finnes i lærhuden) danner friskt kollagen, og kapillarer ( de tynneste blodkarene) får hudcellene til å vokse. Skorpene trekker seg etter hvert sammen og drar de voksende hudcellene nærmere hverandre helt til det skadede vevet er reparert. 0

SKADE

Når hudens overflate har fått et kutt, er skrapet eller revet opp dypt nok, siver blod fra det ødelagte blodkaret ut og fyller såret. For å stanse blodstrømm­en, vil blodårene rundt såret trekke seg sammen.

HEMOSTASE

Aktiverte blodplater samler seg rundt sårflaten og stimulerer til sammentrek­ning av blodårene ( vasokonstr­iksjon). Blodplaten­e reagerer med et protein i plasma for å danne fibrin, et nett av trevlet vev.

BETENNELSE­SSTADIET

Så snart såret er dekket, vil blodårene åpne seg igjen, frigjøre plasma og slippe hvite blodceller inn til det sårede vevet. Makrofagen­e spiser skadelige bakterier og døde celler.

NYE CELLER DANNES

Fibroblast­er danner et friskt lag med kollagen på innsiden av såret og kapillaren­e sørger for blod til dannelse av nye hudceller. Fibrintråd­er og kollagen trekker sidene i såret sammen.

 ??  ?? Venstre til høyre: En rød blodcelle, blodplate og hvit blodcelle.
Venstre til høyre: En rød blodcelle, blodplate og hvit blodcelle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway