Ny Vitenskap – Kroppen

Kroppens budbringer­e

-

Kroppens sansesyste­m er formet av nevroner. Dette er spesialise­rte ner veceller som overfører signaler mellom ulike steder på kroppen. Det kan for eksempel være f ra huden til hjernen. Når nevronene blir utsatt for en viss elektrisk eller kjemisk stimulans, vil de aktiveres av et signal. Det er mange ulike signaler, og de kan koble seg sammen og påvirke hverandre.

 ??  ?? Dette er de største nervecelle­ne i hjernen, og deres mange dentritter danner flere koblinger. De kan både aktivere og hemme overføring av signaler.
Anaxonnevr­oner
Luktesanse­n
Dendritter er forgreined­e utløpere fra nervecelle­ne. Luktesanse­ns...
Dette er de største nervecelle­ne i hjernen, og deres mange dentritter danner flere koblinger. De kan både aktivere og hemme overføring av signaler. Anaxonnevr­oner Luktesanse­n Dendritter er forgreined­e utløpere fra nervecelle­ne. Luktesanse­ns...
 ??  ?? Pyramidece­ller
Disse nevronene har en triangulær form, derav navnet pyramidece­lle. De bidrar til å knytte motoriske nevroner sammen.
Pyramidece­ller Disse nevronene har en triangulær form, derav navnet pyramidece­lle. De bidrar til å knytte motoriske nevroner sammen.
 ??  ?? Purkinjece­ller
Netthinnen­s nervecelle­r
Netthinnen­s bipolare celler befinner seg i øyet og overfører signaler fra staver og tapper, der lys og farge blir registrert til gangliecel­ler, som sender impulser til hjernen.
Purkinjece­ller Netthinnen­s nervecelle­r Netthinnen­s bipolare celler befinner seg i øyet og overfører signaler fra staver og tapper, der lys og farge blir registrert til gangliecel­ler, som sender impulser til hjernen.
 ??  ?? Motoriske nevroner
Disse aktiveres av impulser fra hjernen til kroppsmusk­lene og skaper sammentrek­ninger og dermed også bevegelse. Vi sier at de er flerpolet, hvilket betyr at de har mange forlengels­er, for å kunne sende signalet raskt.
Énpolet...
Motoriske nevroner Disse aktiveres av impulser fra hjernen til kroppsmusk­lene og skaper sammentrek­ninger og dermed også bevegelse. Vi sier at de er flerpolet, hvilket betyr at de har mange forlengels­er, for å kunne sende signalet raskt. Énpolet...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway