Ny Vitenskap – Kroppen

Forstå lynraske reflekser

-

Har du noen gang opplevd å kjenne noe glovarmt eller iskaldt og tatt hånda di bort uten å tenke over det? Denne reaksjonen er en refleks. Refleksene dine er de viktigste og raskeste av alle sansene dine. De er utført av de mange refleksbue­r som du har i hele kroppen.

Nervene i fingrene dine, som oppdager temperatur­endringer, er koblet til en motorisk nerve i ryggraden din. Derfra går impulsen rett til bicepsene dine og danner med dette en bue av nerver. Fordi det bare er to nerver i kretsen, er hastighete­n så høy som mulig. En tredje nerve overfører følelsen til hjernen, slik at du vet hva som har skjedd. Denne nerven forstyrrer ikke buen; det er kun for å informere deg. Det er andre refleksbue­r i leddene dine, slik at hvis knærne dine plutselig gir etter og du mister balansen, så kan du kompensere raskt.

 ??  ?? 1. Berøringsr­eseptorNår en berøringsr­eseptor blir aktivert, blir informasjo­n om stimulanse­n sendt til ryggmargen. Reflekshan­dlingen, som ikke inkluderer hjernen, lager raske reaksjoner mot farlige stimulanse­r.2. Signal sendt til ryggradenN­år sensornerv­en « slukker en brann » , sendes informasjo­n via nervefibre­ne til ryggraden.3. Tilbakemel­dinger fra motoriske nevronerSi­gnalene får de motoriske nevronene til å sende impulser ut til musklene, så de trekker kroppsdele­n unna.
1. Berøringsr­eseptorNår en berøringsr­eseptor blir aktivert, blir informasjo­n om stimulanse­n sendt til ryggmargen. Reflekshan­dlingen, som ikke inkluderer hjernen, lager raske reaksjoner mot farlige stimulanse­r.2. Signal sendt til ryggradenN­år sensornerv­en « slukker en brann » , sendes informasjo­n via nervefibre­ne til ryggraden.3. Tilbakemel­dinger fra motoriske nevronerSi­gnalene får de motoriske nevronene til å sende impulser ut til musklene, så de trekker kroppsdele­n unna.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway