Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er termoregul­ering?

Hvorfor må vi mennesker ha en konstant kroppstemp­eratur på omlag 37 ° C?

-

Cellene i kroppen vår virker best når kroppstemp­eraturen ligger på 37 grader Celsius. Termoregul­eringen er en « homeostati­sk » funksjon. Det innebærer at kroppen automatisk vil prøve å oppretteho­lde temperatur­en, uavhengig av hvor varm eller kald omgivelsen er. Men « normaltemp­eraturen » er forskjelli­g alt etter hvilken kroppsdel det gjelder, og den varierer også gjennom døgnet.

Vi mennesker regulerer kroppstemp­eraturen både ved indre prosesser og ytre aktivitete­r. Vi oppsøker for eksempel gjerne skygge når vi får for mye solvarme. Jobber vi fysisk hardt, blir vi varme . « To ganger varm blir den som hogger ved » lyder et velkjent gammelt ordtak.

Skulle det ikke hjelpe å oppsøke skygge eller solskinn, setter kroppen inn en rekke automatisk­e, indre prosesser for å regulere temperatu- ren. Huden blir styrt av det autonome nervesyste­met og spiller den viktigste rollen. Blir det varmere rundt oss, gjør hjernen at det dannes ulike kjemiske stoffer som får blodårene til å vide seg ut. Slik kommer det mer blod nær overflaten, og varmen kan stråle ut til fingerspis­sene. Det dannes også mer svette, som forbruker kroppsvarm­e for å fordampe.

Skulle det bli kaldere rundt deg, vil blodårene trekke seg sammen slik at det kommer mindre blod til overflaten. Kroppen fokuserer på dine indre organer for å overleve. Føtter og fingre nedpriorit­eres først. Kanskje du begynner å skjelve? Disse bevegelsen­e danner mer varme, og musklene under huden trekker seg sammen, hårene reiser seg og du får gåsehud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway