Ny Vitenskap – Kroppen

Følelsenes budbringer­e

-

Dopamin

Denne nevrotrans­mitteren sørger for selve belønnings­enteret i hjernen. Det er dopamin som gir oss motivasjon, arbeidsgle­de, nytelse og avhengighe­t. Unormalt høye nivåer av dopamin kan føre til at vi mister kontakt med virkelighe­ten, får vrangfores­tillinger og manglende følelser. Lave nivåer er knyttet til vanedannen­de atferd og risikotaki­ng.

Serotonin

Dette hormonet ble først kjent for sin evne til å innsnevre blodårene. Senere ble serotonin ansett som selveste « lykkehormo­net » . Det øker serotonin- nivået i hjernen som er det viktigste målet for medisinske antidepres­siva.

Noradrenal­in

Relatert til adrenalin, er dette signalstof­fet et stresshorm­on som koordinere­r kjemp- eller flykt- responsen. Det formidler mange av de fysiske komponente­ne i følelser, slik som høyere puls, og virker i hjernen ved å øke årvåkenhet, tenkning og evnen til å ta beslutning­er.

Beta- endorfin

Endorfiner er naturlige opioider, produsert som respons på smerte, spenning og trening. Beta- endorfin binder seg til de samme mureseptor­er som smertestil­lende morfin. Du finner dem på nerver i hjernen og ryggmargen. Det modulerer nerveaktiv­iteten, har lett bedøvende virkning, lindrer smerte og øker opplevelse­n av glede.

GABA

Gamma- aminosmørs­yre ( GABA) er det viktigste av hjernens hemmende signalstof­fer. Det demper nerveoverf­øring slik at nervecelle­r får tid å komme seg.

Økt GABA- aktivitet reduserer angst og stress.

Oksytosin

Ofte beskrevet som « tilknytnin­gshormonet » eller « kjærlighet­shormonet » . Oksytosin er unikt for pattedyr. Selv om forskninge­n fortsatt er i sin spede begynnelse, er oksytosin knyttet til intimitet, fødsel, seksuell opphissels­e, tillit og tilknytnin­g mellom par.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway