Ny Vitenskap – Kroppen

Myter om mat

-

MYTE:

Kaffe og te er vanndriven­de og skadelig for oss.

Vi har hørt at man bør drikke et glass vann for hver kaffekopp man drikker, fordi kaffe er « vanndriven­de » og kan gjøre deg dehydrert.

FAKTA:

Nei, kaffe og te gjør deg ikke dehydrert.

Vann er selvsagt den beste tørstedrik­ken, ettersom det verken gir kalorier eller hull i tennene. Men all væske, enten det kommer fra mat eller drikke, absorberes og fungerer fysiologis­k sett likt med tanke på væskebalan­sen. Kaffe og te er heller ikke så « vanndriven­de » som folk skal ha det til. Koffein er i utgangspun­ktet litt vanndriven­de, men ikke i de mengdene man normalt får i seg gjennom kaffe, te eller koffeinhol­dig brus. Den vanndriven­de effekten avtar dessuten hvis man drikker det ofte.

Allerede i 1928 ble det publisert en forsknings­artikkel som viste at regelmessi­g kaffeinnta­k førte til koffeintol­eranse hos mennesker, slik at den vanndriven­de effekten uteble. Senere har en rekke studier undersøkt sammenheng­en mellom koffein/ kaffe og væskebalan­sen i kroppen, som samlet sett antyder at en moderat mengde koffein ikke virker vanndriven­de, i hvert fall ikke blant folk som drikker kaffe til vanlig.

MYTE:

Gluten er skadelig for tarmsystem­et.

Gluten skaper inflammasj­oner ( betennelse­r) i kroppen og danner basis for livsstilss­ykdommer.

FAKTA:

Hvis du har cøliaki er dette riktig. Cøliaki er en autoimmun sykdom der ufordøyde peptider fra glutenet skaper inflammasj­oner i kroppen. De hvite blodlegeme­ne kan begynne å se på gluten som en skadelig inntrenger. Dette fører etter hvert til en aggressiv immunrespo­ns og inflammasj­on i tarmen som gjør at tarmtotten­e ødelegges eller blir flate. Da får ikke tarmen tatt opp den næringen kroppen trenger, noe som kan gi mange, ofte diffuse symptomer og kan være årsak til over 200 helseprobl­emer og sykdommer. Glutenet i seg selv er imidlertid ikke årsak til disse sykdommene.

Flestepart­en av de som opplever mage- og tarmsympto­mer av gluteninnh­oldig mat er ikke cøliakere eller hvetealler­gikere. Disse har normale blodprøvev­erdier og tarmprøver, men har likevel problemer med helsa og blir bedre av å spise glutenfrit­t. For ikke lenge siden ble det publisert en studie som viste at pasienter som ikke hadde cøliaki, også fikk symptomer av gluten, bl. a. smerter, oppblåsthe­t, løs mage og tretthet. Det virker som om gluten kan trigge irritabel tarm- symptomer blant enkelte, men mekanismen bak er usikker. Gluten er imidlertid ikke den eneste komponente­n i hvete som fører til slike symptomer – også andre proteiner, enzymhemme­re, gjær og ufullstend­ig absorpsjon av stivelse har vært foreslått.

MYTE:

Du får hjerteinfa­rkt av å spise mettet fett.

Flerumette­t fett fra flytende planteolje­r, helst olivenolje, hindrer hjerte- og karsykdomm­er.

FAKTA:

Ikke uten videre. Dette er det forsket mye på og kliniske studier viser at å spise flerumette­t fett til fordel for mettet fett reduserer risikoen for koronar hjertesykd­om. Høye nivåer av mettede fettsyrer i blodet kan forbindes med økt risiko for hjertesykd­om, mens høye nivåer av flerumette­de omega- 6fettsyrer forbindes med redusert risiko. Det er dessuten sterke belegg for å hevde at mettet fett i kosten har sammenheng med insulinres­istens og økt risiko for type 2- diabetes. I Norden er dødelighet­en av hjerte- og karsykdomm­er blitt redusert de siste 30 årene som en følge av redusert inntak av mettet fett og med det: lavere kolesterol­nivåer. Mindre røyking og bedre helsevesen må også få noe av æren. Dette betyr derimot ikke at du får hjerteinfa­rkt av å spise smør, det blir for unyansert å hevde. Det er helheten i kostholdet som bestemmer helsa di, og det kan være andre faktorer som motvirker det mettede fettets mulige skadevirkn­inger.

MYTE:

Hvitt brød og hvetemel er som å spise sukker. – du blir avhengig av det fordi blodsukker­et fyker i været.

FAKTA:

Det er sant at noen av oss kan bli litt avhengige av boller, hvetebakst – og sukker, men det er ikke blodsukker­et som har skylda. Å ha jevnt blodsukker er lurt fordi du da tar bedre beslutning­er.

Det proteinet det er mest av i hvetemelet­s gluten, heter gliadin og blir spaltet i tarmen til polypeptid­er som kalles eksorfiner. Eksorfinen­e tas opp i blodbanen og kan krysse blod- hjernebarr­ieren. I hjernen bindes eksorfinen­e til opioidrese­ptorer som er knyttet til hjernens belønnings­senter. Dette gir deg en følelse av velvære, hjernen vil ha mer av det – noe som skaper avhengighe­t etter hvert.

Du kan få økt appetitt, gjerne i form av søtsug og noen – matorgier. Dette er svært individuel­t og noen blir raskere avhengig enn andre. Slik er vi forskjelli­g skrudd sammen. Men å sammenlikn­e sukker/ hvitt melavhengi­gheten med heroin- og kokainavhe­ngighet er å strekke denne forskninge­n litt langt.

 ??  ?? Kilder:
Erik Arnesens blogg om ernæring, helse og kritisk tenkning ( master i samfunnser­næring) www. sunnskepsi­s. wordpress. com Folkehelse­institutte­t www. fhi. no
Kilder: Erik Arnesens blogg om ernæring, helse og kritisk tenkning ( master i samfunnser­næring) www. sunnskepsi­s. wordpress. com Folkehelse­institutte­t www. fhi. no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway