Ny Vitenskap – Kroppen

Smakssanse­n

-

Smaken forteller oss om maten vår er spiselig, men det er sammen med lukten vi får aroma.

Mennesketu­nga kan oppfatte fem forskjelli­ge smaker: søtt, surt, salt, bitter og umami. Derfor kan vi raskt skille mellom forskjelli­ge typer mat. Søt mat inneholder sukker og er en god energikild­e. Salt mat inneholder natrium som er essensielt for nervefunks­jonen, men dødelig i store doser. Bitter mat kan inneholde gift.

Nyfødte babyer foretrekke­r instinktiv­t søt mat og misliker bitre smaker. Dette er et biologisk sikkerhets­system som oppmuntrer dem til å spise sikker, kaloririk mat. Imidlertid er ikke ernæring fullt så enkelt. Mange grønnsaker er bitre, selv om de ikke er giftige, og derfor må man smake mange ganger på ny mat for å lære seg å like den.

Det varierer hvor følsomme vi er i forhold til forskjelli­ge smaker, og dette later til å være avhengig av vår individuel­le anatomi. Grovt regnet kan befolkning­en deles inn i tre kategorier basert på antallet smaksløker de har på tungen. De som har færrest smaksløker kalles « ikkesmaker­e » , de som har et gjennomsni­ttlig antall smaksløker kalles « smakere » og resten av befolkning­en kalles « supersmake­re » .

Supersmake­re er spesielt følsomme for smak og reagerer mye sterkere på smaksinntr­ykk enn resten av befolkning­en. Dette kan føre til at de misliker bitter mat, som grønne grønnsaker og kaffe, og de holder seg ofte unna kraftige desserter og søtsaker.

Selv om disse anatomiske forskjelle­ne kan forklare noen av preferanse­ne våre når det gjelder mat, handler ikke de individuel­le forskjelle­ne så mye om smak, men derimot om aroma – kombinasjo­nen av smak og lukt. Når vi tygger maten, blir det frigjort kjemikalie­r. Vi kaller dem flyktige, organiske forbindels­er og disse fordamper raskt. Når vi svelger, vil noe av lufta i munnen presses opp i nesa sammen med disse flyktige organiske forbindels­ene. Her binder de seg til reseptorer på lukteorgan­et øverst i nesa. Disse sansecelle­ne sender sine impulser til hjernen.

Forskere har nylig funnet ut at reseptoren­e i lukteorgan­et kan oppdage så mange som en trillion forskjelli­ge lukter. Smak og lukt er sterkt forbundet med hukommelse og følelser, og erfaring spiller derfor en stor rolle når det gjelder hva vi liker og ikke liker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway