Ny Vitenskap – Kroppen

HVA KROPPEN BRUKER DET TIL

-

Jern er en viktig komponent i hemoglobin, det røde pigmentet som frakter oksygen i blodet vårt. Uten jern kan ikke oksygenet transporte­res effektivt, noe som gir jernmangel.

Jern øker også hjerneakti­viteten, så det er viktig for alle som vil gi hjernen optimale forutsetni­nger.

Folinsyre er essensielt i syntesen av DNA, og uten folinsyre går produksjon­en av røde blodceller langsommer­e. Folinsyre er også essensielt under dannelsen av sentralner­vesystemet. Derfor blir gravide anbefalt å ta folinsyre de første tolv ukene av svangerska­pet.

D- vitamin er viktig for oppbygging­en av skjelettet, og vitamin D- mangel hos barn kan gi misdannels­er i beinbygnin­gen. Heldigvis er det lett å få i seg nok av dette vitaminet. Ikke bare finnes D- vitamin i fet fisk, egg og melkeprodu­kter, men kroppen vår kan lage dette vitaminet selv ved hjelp av sollys. Du må bare huske å være nok ute i dagslys.

Cellene våre bruker en kombinasjo­n av kalium og natrium for å oppretthol­de sine indre, elektriske spenninger. Kalium er nødvendig for at musklene skal trekke seg sammen, og for at nervene ( og hjernen) skal videreform­idle impulsene de mottar. Kalium er lett å få i seg gjennom mat, og kaliummang­el er svært sjelden, bortsett fra ved nyresvikt. Ved å få i deg litt ekstra kalium kan du faktisk senke blodtrykke­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway