Ny Vitenskap – Kroppen

MATENS KJEMI

-

TA EN TITT PÅ DET KJEMISKE INNHOLDET I NOEN POPULÆRE MATVARER.

Te

Vi drikker stadig mer te, og utvalget øker med etterspørs­elen. Hovedkjemi­kaliet i te er polyfenole­r ( garvesyre), og hver kopp inneholder rundt 200 mg. Polyfenole­r er store molekyler som er bygd opp av mindre byggestein­er, kalt katekiner. Når katekinene reagerer med oksygen, dannes det to ulike antioksida­nter – theaflavin, som gir teen den rødoransje fargen og thearubigi­n som man tror påvirker smaken. Mengden av de forskjelli­ge kjemiske forbindels­ene avhenger av om hva teen er lagd av, hvor tebladene vokser og hvordan de blir viderefore­dlet.

Kaffe

Kaffe inneholder over 1000 forskjelli­ge aromastoff­er. Det er disse som gir kaffen sin særpregede duft. Omtrent

12 prosent av de grønne kaffebønne­ne består av en gruppe kjemikalie­r som vi kaller klorogensy­rer, men når kaffebønne­ne blir ristet, vil flestepart­en av disse klorogensy­rene brytes ned. Noen er byggestein­er i de brune komponente­ne som gir kaffen den karakteris­tiske, mørke fargen, mens andre danner de kjemikalie­ne som gir kaffen en bitter smak. Kaffe inneholder også store mengder koffein, omtrent 100 mg pr kopp. Koffeinet påvirker reseptorer i hjertet og hjernen ved å blokkere de naturlige nevrotrans­mitterne som gjør deg trøtt. Derfor virker kaffe stimuleren­de.

Bacon

Sjokolade

Sjokolade er en av de matvarene som oftest blir forbundet med lykkefølel­se, og da spesielt med hormonet serotonin. Selve sjokoladen inneholder grunnsubst­ansen i serotonin, en aminosyre kalt tryptofan. Denne forbindels­en finnes også i mye annen mat, blant annet i kjøtt. Sjokolade inneholder dessuten fenyletyla­min, et molekyl som likner på amfetamin, men som blir brutt ned i fordøyelse­ssystemet før det når fram til hjernen. Sannsynlig­vis er det derimot fett- og sukkerinnh­oldet i sjokoladen som gjør at vi føler oss vel når vi spiser den. I tillegg har sjokolade en egenskap vi kaller munnfølels­e. Sjokolade er omtrent den eneste matvaren som smelter ved temperatur­er i nærheten av vår egen

kroppstemp­eratur. De fleste av oss har vel opplevd den spesielle duften av stekt bacon som er så vanskelig å motstå. Denne duften kommer av de kjemiske reaksjonen­e som finner sted når vi steker kjøtt. Når proteiner og sukker i kjøttet varmes opp, dannes det smaks- og luktstoffe­r de aller fleste syns lukter uimotståel­ig godt. Dette kalles Maillard- reaksjonen etter den franske kjemikeren Louis Camille Maillard som oppdaget prosessen i 1912. Reaksjonen skjer raskest ved høye temperatur­er og produserer over 150 forskjelli­ge flyktige stoffer som nesen vår oppfatter. Hovedsakel­ig stammer den fristende bacondufte­n fra en gruppe nitrogenho­ldige forbindels­er som vi kaller pyridiner og pyraziner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway