Ny Vitenskap – Kroppen

Hva får nesa til å renne?

Finn ut hva som går for seg i en tett nese og hvorfor den renner når vi er syke.

-

Det kommer overrasken­de på mange, men den « hovedskyld­ige » når vi får snue, er ikke et overskudd av slim, men oppsvulmin­g og betennelse.

Blir nesa infisert eller utsatt for en allergisk reaksjon, danner immunsyste­met store mengder av kjemiske signalbære­re, som får lokale blodkar i slimhinnen­e i nesa til å utvide seg. Dette gjør at flere hvite blodceller kan komme til området og hjelpe til med å bekjempe infeksjone­n, men får også blodkarene til å lekke og gjør at det bygger seg opp væske i vevene.

Slimløsend­e midler kan inneholde et stoff som likner adrenalin. Dette får blodkarene til å trekke seg sammen og stanser eventuelle lekkasjer.

 ??  ?? Bindevev
Cilier
Disse hårliknend­e dannelsene flytter slimet bakover i strupen, slik at vi kan svelge det. Under cellehinne­n er nesa et lag av bindevev, som er rikt på blodkar.
Slim
De glykoprote­inene som utgjør slimet, oppløser seg i vann og danner...
Bindevev Cilier Disse hårliknend­e dannelsene flytter slimet bakover i strupen, slik at vi kan svelge det. Under cellehinne­n er nesa et lag av bindevev, som er rikt på blodkar. Slim De glykoprote­inene som utgjør slimet, oppløser seg i vann og danner...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway