Ny Vitenskap – Kroppen

Hvordan virker tannkrem for sensitive tenner?

-

Tenk på bare én av tennene dine. Den har to hoveddeler: kronen over gommen og rota lenger nede. Kronen har to lag som følger på hverandre ovenfra og ned: emaljen, tannbeinet og marghulen. Fra rota går det nerver opp til marghulen. Tannbeinet går ned til rota og inneholder et stort antall fine rør og mikroskopi­ske porer, som går fra utsiden av tanna, rett ned til nerven i marghulen.

Folk med følsomme tenner kjenner smerte når tennene blir utsatt for varme, kulde eller kraftig trykk. Lagene med emalje kan være ganske tynne og kan ha trukket seg vekk fra gommen så mer av tannbeinet blir blottlagt. Derfor gir emaljen og gommene mindre beskyttels­e, og på den måten kan tennene bli følsomme for smerte.

Tannkrem for følsomme tenner virker enten ved å bedøve tennene eller ved å blokkere de fine rørene i tannbeinet. De som bedøver, inneholder vanligvis kaliumnitr­at, som roer ned nerven i tanna. Tannkremer som blokkerer de små kanalene i tannbeinet, inneholder gjerne et stoff som kalles strontiumk­lorid. Gjentatt bruk av dette bygger opp en sterk barriere fordi kanalene blir tettet mer og mer til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway