Ny Vitenskap – Kroppen

Hva er rødming og hvorfor gjør vi det?

-

Vi rødmer når overflødig blod flyter inn i de små blodårene ( kapillæren­e) rett under hudoverfla­ten. Ansiktshud­en har flere kapillærer, og de er nærmest overflaten i kinnene. Derfor synes rødmingen best der. Hals og bryst kan også være ganske avslørende og noen rødmer i hele ansiktet. De små musklene i årene blir kontroller­t av det autonome nervesyste­met, så dette kan du ikke styre. Du rødmer fordi blodårene utvider seg for å forbedre oksygenstr­ømmen rundt i kroppen.

Det er flere ting som kan få oss til å rødme. De vanligste årsakene er varme, sykdom, medisiner, alkohol, sterk mat, allergiske reaksjoner og følelser. Om du føler deg nervøs, sint, spent eller flau, vil kroppen ufrivillig slippe ut adrenalin og sette det autonome nervesyste­met i høygir. Hjerterytm­en går opp, pupillene utvider seg og blod føres ut i musklene fra fordøyelse­ssystemet. Bivirkning­en blir da at fordøyelse­ssystemet fungerer dårligere. Alt dette skjer fordi kroppen settes i beredskap.

Den psykologis­ke forklaring­en rundt rødming er litt mer uklar. Noen forskere tror at rødming er vår måte å vise følelsene våre for andre.

« Hjerterytm­en går opp, pupillene utvider seg og blod føres ut i musklene fra fordøyelse­ssystemet »

 ??  ?? Kinnene blir røde når vi rødmer, på grunn av at blodårene er nær hudoverfla­ten. Om man blir flau, blir det frigjort adrenalin som stimulerer det autonome nervesyste­met.
Rød glød
Nerøsitet
Kinnene blir røde når vi rødmer, på grunn av at blodårene er nær hudoverfla­ten. Om man blir flau, blir det frigjort adrenalin som stimulerer det autonome nervesyste­met. Rød glød Nerøsitet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway