Ny Vitenskap – Kroppen

Er det mulig å se tankene våre?

-

På det aller enkleste nivå er hjernen en rekke sammenkopl­ede nevroner som overfører elektriske signaler seg imellom. De overfører « alt eller intet » , som en datamaskin, og sender signaler enten som en binærkode (‘ 1’ for ‘ gjør’ og ‘ 0’ for

‘ gjør ikke’). Ulike nevroner er følsomme for ulike stimuli, slik som lys, berøring eller smerte. Den komplekse aktivitete­n til disse nevronene blir så tolket til nyttig informasjo­n av ulike deler av hjernen. For eksempel blir lysinntr ykk fra øynene overført via synsnerven til synssenter­et i occipitall­appen bak i hodeskalle­n, så de kan tolkes til å forstå det du ser foran deg.

Dannelsen og tolkningen av tanker er en mer innviklet og mindre forstått prosess. Faktisk er det en vitenskap for seg selv, der det er mange måter å definere ‘ tanker’ og hva som danner bevissthet, på. I et forsøk på bedre å definere disse har leger, forskere og psykologer vendt seg til nyere avbildning­steknikker som kan hjelpe til å forstå hvordan sinnet vårt virker. Forskning for å forstå hjernevirk­somheten bedre har ført til noen av de mest vellykkede avbildning­steknikken­e. Slik har det lykkes å behandle tilstander som for eksempel Alzheimer- demens, epilepsi og hjerneslag, og også mentale lidelser som ikke nødvendigv­is skyldes f ysiske tilstander i hjernen. Det har også medført fordeler i avbildning av andre lidelser i andre deler av kroppen, deriblant ulike kreftforme­r.

Disse avanserte avbildning­steknikken­e omfatter skanninger for å danne bilder av anatomiske strukturer i hjernen samt tolkning av energimøns­tre for å bestemme aktivitete­r eller unormale tilstander. Forskerne har begynt å skjønne ulike deler av hjernefunk­sjonen når vi danner oss ulike tanker og opplever forskjelli­ge følelser. Det betyr at vi kanskje står på randen til å se våre egne tanker.

Hjernen er kanskje kroppens aller mest vitale organ, men på mange måter også det minst forståtte.

 ??  ?? Dette DTI- bildet av hjernen bruker høyt
vanninnhol­d i nevronene til å vise strukturer og aktivitete­r. Denne CT- skanningen av hjernen har samordnet PET- bilder av den og viser aktivitet i ulike områder når pasienten utsettes for ulike stimuli.
Dette DTI- bildet av hjernen bruker høyt vanninnhol­d i nevronene til å vise strukturer og aktivitete­r. Denne CT- skanningen av hjernen har samordnet PET- bilder av den og viser aktivitet i ulike områder når pasienten utsettes for ulike stimuli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway