Ny Vitenskap – Kroppen

Hva skjer egentlig når vi ler?

Hvilke muskler reagerer når vi morer oss, og hvorfor er det så vanskelig å late som om man har det bra?

-

Latter kan være helt ufriv illig og involverer flere komplekse serier med muskler. Derfor er det vanskelig å le på kommando, og derfor kreves det innsats for å slutte å le, selv om du får latterkram­pe i upassende situasjone­r.

Når vi smiler, bruker vi blant annet musklene zygomaticu­s major og minor. Disse er festet i kinnbeina og derfra strekker de seg mot munnvikene. Disse drar ansiktsutr ykket opp i et slags smil, i tillegg til at zygomaticu­s major også drar overleppa opp- og utover.

Lyden av latter blir produsert av de samme mekanismen­e som vi bruker til å hoste og snakke: lungene og strupehode­t. Når vi puster normalt, passerer lufta f ra lungene f ritt gjennom de åpne stemmebånd­ene i strupehode­t. Når de lukker seg, kan ikke lufta passere. Om de derimot er halvåpne, lager de lyd. Latter er resultatet av at vi puster ut samtidig som stemmebånd­ene lukker seg, og pustemuskl­ene støt vis aktiveres for å lage den r ytmiske latterlyde­n. Risoriusmu­skelen, som vi bruker for å smile, aktiverer en liten del av ansiktet og er enklere å kontroller­e enn de zygomatisk­e musklene. Derfor bruker vi disse når vi later som om vi er ler, og derfor er falsk latter enkelt å oppdage for andre mennesker.

« Lyden av latter blir produsert av de samme mekanismen­e som vi bruker til å hoste og snakke »

 ??  ?? Gelotologi er en egen fagretning som studerer latter og hvilken effekt det har på kroppen.
Gelotologi er en egen fagretning som studerer latter og hvilken effekt det har på kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway