Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Å stoppe historiens verste mordere

-

Vaksinene lærer immunsyste­met hvordan det skal kjempe før det står overfor den virkelige sykdommen.

Immunsyste­met er vårt naturlige forsvar mot sykdom. Denne hæren av celler jobber sammen for å patruljere gjennom kroppen og ødelegge alt som ikke skal være der. Det er delt i to deler: et naturlig system som reagerer hurtig og går til krig ved første tegn til problemer, og et langsomt, spesialise­rt «adaptivt» system som sørger for et kraftigere og mer målrettet angrep.

Første gang immunsyste­met møter en ny infeksjon, tar det inntil en uke før de spesialise­rte cellene dukker opp. På denne tiden kan de sykdomsfra­mkallende organismen­e (patogenene) flerdoble seg, og en person kan bli svært syk. Med en vaksine hopper man over dette trinnet fordi vaksinen gir immunsyste­met mulighet til å trene på forhånd.

Den første vaksinen ble utviklet av Edward Jenner i 1796. Han oppdaget at budeiene ikke fikk kopper, og fant ut at det var fordi de ble utsatt for kukopper, som er en liknende sykdom. Immunsyste­met deres var bedre trent. Jenner prøvde å smitte barn med kukopper og fant ut at de også utviklet beskyttels­e mot kopper.

Det har blitt utviklet vaksiner mot flere dusin infeksjons­sykdommer siden den gang, og nå blir de laget slik at de lærer immunsyste­met å bekjempe andre sykdommer i tillegg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway