Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slutten for HIV

Hvordan jakter man på et virus som gjemmer seg i ditt eget immunsyste­m?

-

Viruset som heter Human Immunodefi­ciency Virus (HIV), kaprer rett og slett immunsyste­met. Det kommer på innsiden, innfører sin genetiske kode i genomene på en celle og gjør den om til en fabrikk som produserer kloner av seg selv. Mens dette foregår, klarer ikke cellen å fungere normalt, og gradvis tar viruset over flere og flere celler. Slik blir immunsyste­met kraftig svekket. Dette fører til sykdommen vi kaller Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS).

HIV kan nå behandles med en kombinasjo­nsbehandli­ng som stopper viruset i å formere seg. Antallet virus i blodet blir ofte så lavt at sykdommen ikke kan spre seg. Vi kan også hindre overføring fra mor til barn med nye medisiner.

I dag har ikke alle tilgang til slik behandling.

Standardbe­handlingen for framtidens Hiv-medisin vil være en vaksine som kan lære immunsyste­met å nøytralise­re viruset med et belegg av antistoffe­r. I teorien kan denne vaksinen ikke bare brukes til å forhindre infeksjon, den kan også stoppe sykdommen fra å blusse opp igjen hos personer som fremdeles har viruset latent i kroppen.

Dette er en enorm utfordring. Viruset endrer seg for å unngå å bli oppdaget, og immunsyste­met klarer ikke alltid å reagere. Det prøves ut nye vaksiner hele tiden, og etter hvert som vår kunnskap om HIV og immunsyste­met blir større, kommer vi stadig nærmere en løsning.

«Gradvis tar viruset over flere og flere celler, og immunsyste­met blir kraftig svekket»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway