Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Å bekjempe malaria

Denne dødelige sykdommen spres via mygg, mens hele verden prøver å utrydde den.

-

Inoen deler av verden kan du bli drept på grunn av et lite myggstikk. Malaria skyldes en liten encellet organisme som har tre til fire forskellig­e former. Hver form er spesialise­rt til å leve et bestemt sted.

Gametocytt­en er den formen som infiserer myggen. Når myggen har sugd blod med gametocytt­er, vandrer disse over i myggens magesekk, der hann- og hunngameto­cytter forenes, og danner sporozitte­r. Denne andre livsformen beveger seg oppover til myggens spyttkjert­ler. Neste gang den suger blod, kommer noe av det infiserte spyttet over i menneskets blodomløp. Sporozoitt­ene blir med blodbanen til leveren, der de deler seg og blir til merozoitte­r, før de blir sendt tilbake i blodet. Her tas de opp av blodcellen­e, der noen av dem utvikler seg til enda en livsform, skizonter. Skizontene vokser helt til blodcellen­e revner, noe som frigjør dem som fremdeles er merozitter. Disse gjør enda mer skade i kroppen.

Malariapar­asitten kan ikke reproduser­e seg uten både mygg og mennesker, noe vi kan utnytte for å utrydde den. Ett forslag er å genmodifis­ere myggkoloni­er som vi slipper ut så de kan forplante seg med ville mygg. Slik kan vi introduser­e ødeleggend­e genetiske egenskaper i myggbestan­den, og det vil enten drepe parasitten­e eller myggen selv. Vi kan også utvikle insektmidl­er som holder insektbest­anden nede, samtidig som vi utvikler vaksiner som kan stoppe smitteover­føring.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway