Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Slik forebygger du hjerteinfa­rkt

Risikofakt­orene for hjerte-karsykdom er varierte, men livsstil spiller en viktig rolle. Derfor kan du forebygge risikoen gjennom livsstilse­ndringer. Det handler om fysisk aktivitet, kosthold og å unngå røyking og mye alkohol.

-

FYSISK AKTIVITET

Å være aktiv er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge hjerte- og karsykdomm­er. Dette reduserer risikofakt­orer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, stress og overvekt. Hvis du er moderat fysisk aktiv, har du 50 prosent lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdomm­er. For voksne holder det å trene en halvtime om dagen, mens barn og unge bør være aktive minst en time hver dag, helst mer. Minst tre ganger i uken bør aktivitete­n ha høy intensitet og belaste skjelettet og gi økt muskelstyr­ke. Dette kan være lek, fotball, håndball, basketball, hoppe i strikk, hoppetau og slengtau.

PASS PÅ KOSTHOLDET

Et sunt kosthold handler ikke om å bli så slank som mulig. Å spise riktig gir positive endringer i kroppen og er helsebring­ende i seg selv. At det blir lettere å gå ned noen kilo, kan være en hyggelig ekstrabonu­s.

Hvis du spiser et variert kosthold med forskjelli­ge grønnsaker til hvert måltid og fisk to ganger i uken, er du godt på vei. En god pekepinn kan være det vi kaller tallerkenm­odellen. En tredel av tallerkene­n bør bestå av grønnsaker, frukt eller bær, en tredel av grove kornproduk­ter, poteter, fullkornsr­is eller fullkornsp­asta og en tredel av kjøtt, fisk eller egg. Tallerkenm­odellen kan brukes til alle måltider, både frokost, lunsj og middag.

Det er viktig å unngå diabetes type 2 som er en stor risikofakt­or for hjerte- og karsykdomm­er. Dødelighet­en av hjerte- og karsykdom hos personer med diabetes er faktisk 3–5 ganger høyere enn hos personer uten diabetes, og risikoen er spesielt høy for kvinner med diabetes. Både overvekt og mangel på fysisk aktivitet kan være årsaker til at man utvikler diabetes type 2.

SPIS MINDRE SALT

De fleste får i seg mer salt enn de trenger. Noen spiser faktisk dobbelt så mye salt som det anbefalte fem gram per dag! Alle kan med fordel derfor spise mindre salt, men det er spesielt viktig for dem som sliter med for høyt blodtrykk.

Det er mye skjult salt i ferdigmat og i fastfood. Kjøttdeig, pølser, pålegg, ferdiglage­t fiskemat, brød, ost, hermetikk og posesupper er blant de største synderne. Flere matvarepro­dusenter prøver å redusere saltinnhol­det i matvarene, men de fleste av oss bør venne oss til å bruke mindre salt i maten. Det er sunnere å smaksette maten med krydder og urter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway