Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Behandling mot kreft Cellegift

De tre viktigste typene kreftbehan­dling er operasjon, strålebeha­ndling og cellegift.

-

Den første cellegifte­n ble utviklet fra sennepsgas­s, et kjemisk våpen som ble brukt under første verdenskri­g. Forskerne hadde lagt merke til at giften drepte de cellene som delte seg raskt. De endret produksjon­en og fikk nitrogense­nnepsgass, en behandling som kunne drepe raskt reproduser­ende kreftcelle­r.

Nitrogense­nnepsgass tilhører en gruppe legemidler kalt alkylerend­e stoffer, som virker ved at man tilsetter kjemiske enheter kalt alkylgrupp­er i DNA. Disse forstyrrer den doble spiralstru­kturen og gjør at den genetiske koden river seg løs.

Andre typer cellegift fungerer på liknende måter. Tungmetall­er kryssbinde­r DNA-ET og hindrer at det blir lest. Topoisomer­ase-hemmende stoffer stopper Dna-spiralen fra å strekke seg ut, og antimetabo­litter etterlikne­r molekylene som er involvert i kopiering av DNA, og hindrer at en ny sekvens blir laget. Antimikrot­ubuliske stoffer, eller spindelgif­t, blokkerer celledelin­gen, og antibiotik­aen i cellegifte­n kleber seg til Dna-spiralen og hindrer at den strekker seg ut, kobler ulike Dna-tråder sammen eller bryter DNA-ET opp i deler.

Disse behandling­ene er spesielt skadelige for celler som prøver å kopiere seg selv, fordi de retter seg mot Dna-kopiering og celledelin­g. Dette er bra når man vil fange kreftcelle­r som deler seg raskt, men det er ikke perfekt. Det er ikke alltid kreftcelle­ne deler seg, så noen celler kommer seg unna behandling­en, og vi har mange andre friske celler som også deler seg raskt. Hår, hud og beinmarg (som lager blodceller) får også skader av cellegift, noe som fører til bivirkning­er som hårtap, kvalme og svekket immunsyste­m.

«Hår, hud og beinmarg (som lager blodceller) får også skader av cellegift, noe som fører til bivirkning­er som hårtap, kvalme og svekket immunsyste­m»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway