Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Fra kronisk til kortsiktig sykdom

-

Kan du fortelle oss litt om forskninge­n din? Hva er det du prøver å finne ut?

Immunsyste­met, spesielt «soldatene» som kalles ødeleggend­e T-celler, klarer å finne kreftcelle­r ved å undersøke bitte små proteinbit­er som finnes på større proteincel­ler kalt MHC. Disse sitter på overflaten av celler. Nesten alle celler har disse Mhc-molekylene, og de oppfatter på en måte hva som foregår i den cellen akkurat da. Til tross for disse molekylene klarer kreftcelle­ne å «gjemme seg innenfor synsvidde» fra de ødeleggend­e T-cellene. Vi undersøker hvordan de klarer det, og hvordan vi enten kan reversere denne prosessen, eller omskolere T-cellene til å «se» kreftcelle­ne ved å endre hva Mhc-molekylene viser dem.

Hvorfor kan ikke immunsyste­met bare drepe kreftcelle­ne på egen hånd?

I mange tilfeller dreper immunsyste­met kreftcelle­r i et tidlig stadium i utviklinge­n uten at vi vet om det. Kreftcelle­ne utvikler seg derimot slik at de kan hindre at immunsyste­met finner og angriper dem. I tillegg kan kreftcelle­ne legge til rette for et miljø som undertrykk­er immunreaks­jonen, og dermed vil ikke immunsyste­met virke slik det skal.

Hvordan virker immunterap­i?

Immunterap­i virker på flere måter, men det er to hovedmetod­er som fungerer. Den første er å angripe molekyler på kreftcelle­nes overflate med proteiner som kalles antistoffe­r. Disse er bestemt for partikulær­e molekyler, og når de er festet til målet, vil molekylene framheve de aktuelle kreftcelle­ne for immunsyste­met. Da kan de identifise­res, angripes og ødelegges.

Den andre metoden er å angripe selve T-cellene. Kreftcelle­ne kan sette på bremsene på de ødeleggend­e T-cellene og hindre at de fungerer ordentlig. Det er fordi kreftcelle­ne avgir et negativt, hemmende signal til T-cellene gjennom gjensidig påvirkning. Disse signalene blir produsert gjennom flere ulike molekyler som kan blokkeres med bruk av antistoffe­r. Hvis vi kan blokkere denne påvirkning­en, vil de negative signalene bli stoppet. Da kan de ødeleggend­e T-cellene fungere normalt og drepe kreftcelle­ne.

Hva må gjøres for å få enda bedre immunterap­i?

De behandling­ene som tilbys i dag, er relativt begrensede, og de er ikke effektive for så mange mennesker. Vi må finne ut flere detaljer om hvorfor kreften blokkerer immunsyste­met. Da vil vi bedre forstå prosessene som gjør det mulig for kreftcelle­ne å unngå immunsyste­met, og da kan vi også identifise­re nye molekyler som kan angripes.

Det er mange som undersøker muligheten for å kombinere de nåværende immunterap­imetodene for å gjøre dem mer effektive. I tester fungerer det mye bedre. Det er imidlertid en stor ulempe med mange av disse kombinasjo­nsbehandli­ngene: Det er en økning i bivirkning­er, og det må vi gjøre noe med.

Tror du vi noen gang vil kunne helbrede kreft?

Det vil sannsynlig­vis finnes effektive kurer for flere krefttyper i framtiden. Det at vi forstår mer av de molekylære egenskapen­e ved kreft, og at vi lærer å legge til rette for at immunsyste­met enklere kan drepe kreften, øker muligheten for nye, effektive behandling­er. Da vil vi få en mye mer personlig behandling basert på de molekylære kjennetegn­ene i kreften.

Slike framskritt betyr at mange krefttyper endres fra å være en kronisk til en kortsiktig sykdom, der pasientene behandles idet og når kreften oppstår. Dette vil øke den kreftfrie overlevels­en og vil gjøre det mulig for mange flere å leve et normalt livsløp.

Ekspertene­s mening «Mange krefttyper endres fra en kronisk sykdom til en relativt kortsiktig sykdom» Dr. Edd James

Vi har snakket med en immunolog og en studiesyke­pleier om framtidens kreftbehan­dling.

 ??  ?? Edd prøver å hjelpe de ødeleggend­e T-cellene til å se kreftcelle­ne. Cellene viser immunsyste­met hva som skjer på innsiden, ved hjelp av Mhc-molelyler.
Edd prøver å hjelpe de ødeleggend­e T-cellene til å se kreftcelle­ne. Cellene viser immunsyste­met hva som skjer på innsiden, ved hjelp av Mhc-molelyler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway