Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Flere overlever

-

Kan du forklare litt om hva studiesyke­pleie er?

Det er en veldig spennende karriereve­i som de fleste sykepleier­e ikke engang tenker på når de er ferdig utdannet. De fleste tenker at de skal arbeide ved en sykehusavd­eling, og de utdanner seg åpenbart innenfor sykepleie fordi de vil ta seg av mennesker og hjelpe dem. Studiesyke­pleie er spennende fordi du arbeider med nye behandling­er som ennå ikke er godkjent.

Det er en prosess med innsamling av data, som så blir analysert for å se om den nye behandling­en er bedre enn den vi har. Det kan være at den fungerer bedre, eller at den ikke fungerer bedre, men har færre bivirkning­er. Eller det kan være at i stedet for å gi den gjennom blodet, så kan den tas i form av en tablett.

Som studiesyke­pleier skal du gi disse behandling­ene til pasientene. Vi vet ikke hvor godt det virker, så vi driver nesten med etterforsk­ning. Målet er å samle kvalitetsd­ata som kan analyseres, slik at vi kan vise hvor godt noe virker.

Hvorfor må behandling­er gå gjennom testing?

Vi kan ikke bare levere ut noe fra et laboratori­um og ikke vite hvordan det virker. Selv om det har virket i dyreforsøk, vet vi ikke hvordan det vil påvirke et menneske. Alt må testes så vi kan være sikre på at det er trygt. Hvis ikke kunne et legemiddel­firma komme og si: «Hei, vi mener denne kuren virkelig fungerer, og vi vil at du betaler 500 000 for den, men vi har ingen bevis.»

Hele poenget med forskninge­n er at den er bevisbaser­t. Laboratori­et utvikler en behandling som de vil teste i en cellelinje og i en dyremodell, men den kan fungere helt annerledes på et menneske.

Hvilke endringer har du sett når det gjelder kreftbehan­dling?

Jeg har vært sykepleier lenge, men de siste fem årene har det faktisk skjedd store endringer. Forskerne forstår så mye mer om hvor innviklede cellene er. Før var det en samlebeteg­nelse for flere ulike krefttyper. Nå er det så mye mer nyansert, og jeg tror dette bare er toppen av isfjellet.

Det har kommet nye legemidler som virkelig har forandret livet til pasientene. For 5–10 år siden visste du at med deres diagnose var prognosene ikke særlig gode, og nå ser du pasienter med samme type kreft som klarer seg bra når de er ferdige med behandling.

Tror du at vi noensinne vil kunne få en kur for kreft?

Det er veldig vanskelig å si at vi vil finne en enkelt kur mot kreft. Problemet er at kreft er en paraplybet­egnelse. Du har så mange typer celler i kroppen, og kreft kan påvirke ulike celler på ulike måter.

Siden vi har sett så store endringer i overlevels­esgraden de siste 10–15 årene, vil vi også de neste 10–15 årene se store gjennombru­dd som vil medføre store endringer. Vi har fremdeles ingen kur mot kreft, men det er flere som overlever kreft, og deres livskvalit­et er bedre med bedre behandling, og det tror jeg vi vil se mer av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway