Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hjernens utvikling

Fra en enkelt celle til et utrolig komplisert nettverk på bare ni måneder.

-

Bare uker etter befruktnin­gen begynner progenitor­cellene å dannes. Disse stamcellen­e skal utvikle seg til alle cellene i sentralner­vesystemet. De samler seg i et nevralrør når fosteret bare er på størrelse med en pennespiss. Deretter starter arbeidet med å organisere strukturen i hjernen og ryggmargen. På det mest aktive kan den voksende hjernen lage 250 000 nye nervecelle­r hvert minutt. Selv om babyen blir født, er prosessen ennå ikke fullført, men innen toårsalder­en har hjernen vokst til ca. 80 prosent av voksen størrelse.

4 uker

Utviklinge­n av hjernen starter bare tre uker etter befruktnin­g. Den første strukturen er en nevralplat­e, som blir et nevralrør som deles inn i regioner som senere blir til forhjernen, midthjerne­n, bakhjernen og ryggmargen.

6 uker

Mønsteret for hjernen og ryggmargen er nå fastlagt og blir gradvis finstilt og kontroller­t av stadig flere signalmole­kyler som tildeler ulike oppgaver til ulike områder.

11 uker

Etter hvert som fosteret blir større, vokser hjernen seg større, og nervecelle­ne flytter på seg og organisere­r seg. Overflaten av hjernen begynner gradvis å folde seg. På dette tidspunkte­t er fosteret bare fem centimeter langt.

Fødsel

Før babyen blir født, er rundt halvparten av nervecelle­ne i hjernen borte, og koblingene beskjæres. Det er bare de mest nyttige som blir igjen. Denne prosessen fortsetter etter fødselen.

 ??  ?? Pyramidece­ller som disse finnes i hippocampu­s, korteks og amygdala.
Pyramidece­ller som disse finnes i hippocampu­s, korteks og amygdala.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway