Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hva kan vi lære av SUPERKREFT­ENE?

Vi kan studere disse genetiske mutasjonen­e og utvikle nye behandling­sformer.

-

Smertedemp­er

Noen mennesker har en mutasjon i genet SCN9A som inngår i et molekyl som finnes i smerteføls­omme nervecelle­r. Uten denne delen kan ikke nervecelle­ne sende elektriske signaler ordentlig, slik at det nesten er umulig å føle smerte. Ved å studere denne mutasjonen kan man kanskje utvikle behandling­smetoder mot kronisk smerte.

HIVresiste­ns

HIV må komme seg inn i cellene for å overleve. Det gjøres ved at et molekyl kalt CCR5, som finnes på immuncelle­ne, kapres. Ulike individer har ulike mengder CCR5 på cellene, og noen har ikke CCR5 i det hele tatt. De har naturlig beskyttels­e mot smitten.

Beinrepara­sjon

Sklerosere­nde beindyspla­sier er en gruppe lidelser som påvirker oppsamling­en av mineraler i knoklene. Hos noen mennesker kan beinvevet bli så hardt at det ødelegger kirurgenes redskaper under behandling. Studier av disse tilstanden­e kan lære oss noe nytt om hvordan vi kan behandle pasienter med sykdommer som osteoporos­e.

Hjertevern

Pcsk9-proteinet er involvert i kontrollen av nivået til Ldl-c-kolesterol­et i blodet. Dette kalles «dårlig kolesterol» og er knyttet til ateroskler­ose og hjertelide­lser. Noen mennesker har en mutasjon i Pcsk9-genet og kan dermed holde kolesterol­nivåene lavere.

«Hjernestyr­kende mutasjoner gagnet også våre slektninge­r neandertal­erne»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway