Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Ny innsats mot autoimmune sykdommer

Høsten 2017 åpnet Universite­tet i Bergen K.G. Jebsen-senter for autoimmune sykdommer. Her skal de forske på sykdommer som rammer stadig flere nordmenn, og spesielt kvinner.

-

Det nye K.B. Jebsen-senteret skal forske på flere autoimmune sykdommer med sterk arvelig komponent. Felles for disse sykdommene er at immunsyste­met angriper kroppens egne celler og organer. Dette kan føre til sykdommer som lavt stoffskift­e, tidlig overgangsa­lder hos kvinner og diabetes type 1. Det er så mange som 1 av 20 personer som rammes av ulike auto-immune sykdommer. Vi vet ikke ennå hva det skyldes, men en hypotese er at vi har det for rent, og at immunforsv­aret har for lite å gjøre. Andre hypoteser peker på tarmbakter­ier og stress.

Det er akkurat dette forskerne ved det nye senteret skal undersøke. Hvis de finner årsakene til autoimmune sykdommer, er det lettere å finne en behandling som virker, og som har færrest mulig bivirkning­er.

Senteret etableres på Klinisk institutt 2, i samarbeid med Medisinsk avdeling, Haukeland universite­tssykehus, Karolinska Institutet og Weizmann Institute of Science.

 ??  ?? Kilde: UIB, Det medisinske fakultet.
Kilde: UIB, Det medisinske fakultet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway