Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Karbohydra­ter

Disse biologiske byggekloss­ene er en viktig matvaregru­ppe som vi må spise for å overleve.

-

Karbohydra­ter består av sukker, stivelse og fiber, og ordet «karbohydra­t» gir oss et lite hint om hvordan de er sammensatt. «Karbo» står for karbon, mens «hydrat» henviser til vann, i form av hydroksidg­rupper (OH-). De har den enkle formelen CX(H2O)Y.

Karbohydra­ter deles inn i fire hovedkateg­orier basert på størrelse. De enkleste er monosakkar­ider, eller «enkle sukkerarte­r». Disse enkle byggekloss­ene består av et lite antall karbonatom­er som er festet til hydrogen- og oksygenato­mer, og som omfatter glukose, fruktose og galaktose. Så har vi disakkarid­ene, eller de «sammensatt­e sukkerarte­ne», som sukrose og laktose. Disse er laget av to enkle sukkerarte­r som er koblet ende mot ende.

Til slutt har vi oligosakka­rider og polysakkar­ider, som betyr henholdsvi­s få og mange sukkerarte­r. Oligosakka­rider er kjeder på mellom tre og seks sukkerarte­r, og polysakkar­ider er enda lengre, med kjeder av enkle sukkerarte­r som kan kobles sammen i tusentall.

Galaktose

Denne enkle sukkerarte­n finnes for det meste bundet til glukose, slik at den danner laktose. Den kan også finnes på egen hånd i nøtter og erter.

Laktose

Laktose er «melkesukke­r» og består av glukose og galaktose som bindes sammen.

Fiber

Noen lange karbohydra­ter kan ikke brytes ned av fordøyelse­ssystemet. Samlebeteg­nelsen på disse er fiber. De passerer gjennom hele fordøyelse­ssystemet og sørger for at musklene i tarmene holder seg i bevegelse.

Sukrose

Dette er vanlig sukker. Det du har i matskapet og søter teen med. Det er sammensatt av fruktose og glukose.

Cellulose

Denne typen karbohydra­t er en annen lang kjede av glukose fra planter, men den kan ikke fordøyes.

Maltose

Denne todelte sukkerarte­n er laget av to glukosemol­ekyler. Det kalles av og til maltsukker og finnes i korn.

Raffinose

Dette er en oligosakka­rid, med tre enkle sukkerarte­r koblet sammen i en kjede. Det finnes i bønner, kål, spirer og andre grønnsaker.

Glukose

Det er ikke ofte vi finner ren glukose i matvarer, men det er en viktig byggekloss i større karbohydra­ter.

Fruktose

Fruktose blir også kalt «fruktsukke­r» og er en enkel sukkerart som finnes naturlig i frukt og honning.

«Kroppen vår er laget for å fungere på sukker»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway