Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Størrelse

Se hvordan omgivelsen­e kan skjule tingens egentlige størrelse.

-

Når du ser på to gjenstande­r ved siden av hverandre, er du trolig ganske sikker på om de er like store, eller om en av dem er større enn den andre. Det er derimot visse synsbedrag som kan bevise at du ikke alltid ser riktig. Det er fordi hjernen ofte bestemmer størrelse ut fra gjenstande­ne som er i nærheten, og dermed kan den lett bli lurt av omgivelsen­e.

Ta for eksempel Ebbinghaus-illusjonen øverst til høyre på denne siden. Mange vil si at den oransje prikken til høyre er større enn den til venstre, men de er faktisk nøyaktig like store. Hjernen bruker de blå prikkene til å bedømme hvor stor den oransje prikken er, og fordi de blå prikkene til venstre er større, ser den oransje prikken til venstre mindre ut enn den til høyre.

Omgivelsen­e kan også påvirke hjernens oppfattels­e av dybde, slik at det kan se ut som en gjenstand er nærmere eller lenger unna enn den faktisk er. Det kan igjen påvirke hvordan vi oppfatter størrelsen, slik du kan se i Ponzoillus­jonen til høyre. Det er det som gjør at månen ser større ut når den er nær horisonten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway