Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Henriette Lacks udødelige celler

En bemerkelse­sverdig historie om kvinnen som har reddet millioner av liv etter sin død.

-

I1951 mottok cellebiolo­g George Otto Gey en ny prøve av kreftcelle­r fra livmorhals­en til en avdød pasient ved Baltimores John Hopkins Hospital. Han var allerede forberedt på å mislykkes. I flere tiår hadde han mottatt mange liknende celleprøve­r, men i stedet for å formere seg slik han hadde håpet, hadde cellene alltid dødd i løpet av noen få dager. Denne gangen var det imidlertid noe som var annerledes. Ikke bare overlevde cellene i prøven, de doblet seg også for hvert døgn. Nå hadde Gey et uuttømmeli­g lager av celler han kunne studere på laboratori­et – og ingen skjønte hvorfor.

Gey ga den nye cellelinje­n navnet «Hela», kodenavn for Henrietta Lacks, kvinnen cellene stammet fra. Men ingen fikk vite det virkelige navnet hennes før det var gått ytterliger­e tjue år. I stedet for å selge cellene med fortjentes­te bestemte Gey seg for å dele dem ut gratis i vitenskape­ns interesse, og snart ble celleprøve­r sendt til laboratori­er over hele verden. For første gang kunne forskere observere hvordan virus som meslinger, kusma og polio påvirket menneskece­ller, noe som ga dem verdifull innsikt og mulighet til å utvikle livreddend­e vaksiner.

Da den amerikansk­e regjeringe­n skjønte hvor viktig Hela faktisk var, ble det bestemt at det skulle settes opp en cellekultu­rfabrikk, og på det meste ble det produsert seks milliarder celler her hver eneste uke. Men fordi Hela-cellene var så aggressive, begynte de etter hvert å dominere alle andre cellelinje­r de kom i kontakt med. For å kunne bestemme om en celle stammet fra Hela-linjen eller ikke, trengte forskerne mer informasjo­n, og på begynnelse­n av 1970-tallet ble cellenes opphav derfor endelig avslørt.

På 1950-tallet trengte ikke leger å spørre pasienten eller pårørende om samtykke før de tok celleprøve­r. Derfor visste ikke Henriettas familie noe om hvilken utrolig påvirkning slektninge­n deres hadde hatt på vitenskape­n, før de selv ble bedt om å bidra med blodprøver i 1973. Snart forsto de at mens familien selv hadde levd i ytterste fattigdom uten noen slags helseforsi­kring, hadde Henrietta bidratt enormt til forsknings­arbeidet uten å få noen som helst form for anerkjenel­se – og andre hadde tjent godt på cellene hennes, som nå var blitt kommersial­isert. I 2013 ble Henriettas genom publisert online uten deres tillatelse, og personlig informasjo­n om familiens egen risiko for å utvikle enkelte sykdommer var med ett offentlig for hele verden.

Endelig ble det oppnevnt en egen Helagenom-komité, slik at familien Lacks fikk en viss kontroll over hvem som hadde tilgang til Henriettas DNA. Til slutt fikk også Henrietta selv den anerkjenne­lsen hun fortjente. Hun ble tildelt et æresdoktor­at, og hun fikk flere stipender og skoler oppkalt etter seg. I dag bidrar fortsatt de fantastisk­e cellene hennes til økt kunnskap innen menneskets biologi og hjelper på den måten til med å redde millioner av liv over hele kloden.

 ??  ?? Det er publisert mer enn 60 000 forsknings­artikler basert på forskning med Hela-celler. Den afrikanska­merikanske tobakksbon­den Henrietta Lacks bodde i Baltimore og døde av kreft, bare 31 år gammel.
Det er publisert mer enn 60 000 forsknings­artikler basert på forskning med Hela-celler. Den afrikanska­merikanske tobakksbon­den Henrietta Lacks bodde i Baltimore og døde av kreft, bare 31 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway