Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Litt av hvert om ny medisin

DNA-ET vårt kan bestemme hvor godt vi kan lese andres følelser gjennom ansiktsutt­rykkene deres.

-

Den største studien i sitt slag skal prøve å finne sammenheng­en mellom prestasjon­ene i en kognitiv empatitest og genetikk. Resultatet tyder på at DNAET vårt i det minste er delvis skyld i vår evne til å forstå andres tanker og følelser ved å se på uttrykket i øynene deres.

Et forskertea­m som jobber for genetikkse­lskapet 23andme, har identifise­rt en genetisk variant av kromosom 3 som er forbundet med evnen til å «lese» øyne. Studien av 89 000 mennesker i hele verden brukte en test som ble kalt Øyetesten, for å fastslå enkeltpers­onenes kognitive empatievne­r.

Denne vesle delen av kromosom 3 omfatter genet LRRN1 (Leucine Rich Neuronal 1) som tidligere er identifise­rt fordi det spiller en stor rolle i nervesente­ret striatum. Dette området av hjernen har vist seg å være viktig for empati, og den nye studien ser ut til å vise at den samme genetiske variasjone­n som forbindes med høye poeng i Øyetesten, også øker volumet på striatum.

Dette er et viktig skritt videre for fagfeltet nevroviten­skap, og det tilfører enda en bit til puslespill­et om hva som fører til variasjon i kognitiv empati. Denne forskninge­n støtter teorien om at empati bestemmes av genetikken i tillegg til opplevelse­r i barndommen.

Teamet vil fortsette å forske grundig på temaet og har planer om å utforske hvordan disse genetiske variantene fungerer, og hvordan de har ansvaret for ulikhetene i kognitive empatievne­r. Empati gjør at vi kan gjenkjenne og forstå andres følelser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway